Bucketlist Filosofie: Nassim Nicholas Taleb

Leven met onzekerheid

Bucketlist Filosofie: Nassim Nicholas Taleb

Wie zoekt naar een handleiding over hoe om te gaan met onzekerheid zal al snel uitkomen bij de boeken van filosoof, econoom en bestsellerauteur Nassim Nicholas Taleb. In Antifragiel, De Zwarte Zwaan en Misleid door toeval onderzoekt Taleb thema’s als risico, toeval, en hoe je te manoeuvreren in een wereld vol onvoorspelbaarheden. Zijn werk stond bij het uitbreken van de coronapandemie opnieuw in de schijnwerpers. Want al vindt Taleb deze crisis zelf geen ‘zwarte zwaan’ – een onvoorspelbare catastrofe –  het virus bracht wel veel onzekerheid met zich mee. Wat kunnen we leren van Taleb om beter voorbereid te zijn op de kleine en grote onzekerheden die ons ongetwijfeld nog te wachten staan?

In de serie Bucketlist Filosofie staan klassiekers uit de filosofie centraal. Deze avond bespreken we het gedachtegoed van Nassim Nicholas Taleb rondom (omgaan met) onzekerheid. Om zijn theorieën wat toegankelijker te maken verzorgt Bert Slagter, wiskundige en expert op het gebied van complexe systemen en risico, een mini-college over het werk van Taleb. Doorgaand op het thema onzekerheid vertelt econometrist en journalist Sanne Blauw hoe we alle twijfel en onvoorspelbaarheid waar we mee te maken krijgen in ons dagelijkse leven juist kunnen omarmen.

Aanhakend op de thematiek van Taleb gaan we in gesprek met schrijver Arnon Grunberg. Hij schreef aan het begin van de coronacrisis een kritische essay over onze drang naar controle en een gevoel van veiligheid. Hoe blikt hij precies anderhalf jaar later terug op onze omgang met deze crisis? Zijn wij inderdaad zo hoogmoedig geworden dat wij denken het hele leven te kunnen beheersen? Moeten we simpelweg accepteren dat het leven vol risico’s is?

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heb je een geldig Coronatoegangsbewijs. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Sprekers

Arnon Grunberg

 Arnon Grunberg is een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs. Hij werd bekend door zijn roman Blauwe maandagen. Met Tirza won hij de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Naast romans schrijft Grunberg ook essays en columns voor toonaangevende kranten en bladen.

(fotograaf: Merlijn Doomernik)

Bert Slagter

Bert Slagter is schrijver, spreker en onderzoeker op het snijvlak tussen economie en technologie, verbonden aan kennisplatform LekkerCryptisch. Hij bestudeert complexiteit en onzekerheid en vindt het leuk om deze materie begrijpelijk uit te leggen.

Sanne Blauw

Sanne Blauw is econometrist en journalist. Na haar promotie aan de Erasmus School of Economics werd ze correspondent Ontcijferen voor De Correspondent. In 2018 publiceerde ze ‘Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)’.

(fotograaf: Lisa Straatsma)

Daan Roovers

Daan Roovers is moderator van deze avond. Ze is filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, HUMAN), trainer en schrijver en was tot april 2021 Denker des Vaderlands.