In deze editite is dat Virginia Woolf. Wat maakt haar tot een van de invloedrijkste denkers en schrijvers van de twintigste eeuw?
Woolf (1882–1941) was schrijver, feminist en medeoprichter van de Bloomsburygroep. Met romans als Mrs. Dalloway, Naar de vuurtoren en Orlando gaf ze vorm aan een nieuwe manier van schrijven waarin tijd, bewustzijn en identiteit centraal staan. Haar invloed op de literatuur en het denken over vrouw-zijn, vrijheid en taal is nog altijd voelbaar.
Op 19 mei onderzoeken we wat haar werk zo vernieuwend maakt. Schrijver en filosoof Jannah Loontjens gaat hierover in gesprek, onder leiding van voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers.
SPREKER
Jannah Loontjens schrijft poëzie, romans en essays. Ze groeide op in Zweden en Nederland, en publiceerde onder meer het autobiografisch-filosofische boek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd. In haar werk zoekt ze steeds naar de raakvlakken tussen denken en leven.
Voormalig ‘denker des vaderlands’ Daan Roovers is docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), en schrijver van o.a. Wij zijn de politiek (2019), Mensen maken (2017) en Een kleine geschiedenis van de filosofie. Ze is lid van de ‘denktank Nederland 2040’. Sinds 2023 is ze lid van de Eerste Kamer namens Groenlinks-PvdA. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.