Caribische verhalen met Nina Jurna

Over de serie 'Van Bahia tot Brooklyn'

Caribische verhalen met Nina Jurna

Naar aanleiding van de TV serie ‘Van Bahia tot Brooklyn’ praten we op 19 september in de Rode Hoed met journalist Nina Jurna, regisseur Martijn Blekendaal en curator Imara Limon. ‘Van Bahia tot Brooklyn laat zien hoe sporen van het kolonialisme alom aanwezig zijn. Tijdens het gesprek wordt belicht op welke manieren het verleden niet alleen doorwerkt in het heden van de Caraïben, maar ook nog steeds sporen achterlaat in Nederland. Hoe ziet de relatie van de Nederlandse samenleving tot de Caraïben en haar diaspora er precies uit? En hoe verhoudt zich tegenwoordig de macht tussen het koninkrijk en het Caribisch gebied?

Er is veel van de Caraïben afgenomen, maar kunnen wij dit hoofdstuk een waardige plek in onze gedeelde geschiedenis geven? Tijdens de avond gaan we het gesprek aan over wat er is achtergelaten door het kolonialisme en bespreken we hoe ontworteling en tweedeling vandaag de dag nog invloed hebben op de mensen daar én de Caribische diaspora hier. We delen verhalen om inzicht en bewustwording te vergroten in het ontstaan van een nieuwe Caribische cultuur.

Over de serie:
Nergens zijn zoveel volken en culturen van over de hele wereld gewelddadig samengebracht als in het Caribisch gebied. Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. In de reisserie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen, onderzoekt Latijns-Amerika journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.
Op haar reis  bezoekt Nina Jurna achtereenvolgens Brazilië, Suriname, Trinidad Tobago, Curaçao, de Dominicaanse Republiek en de grens met Haïti en Jamaica om uiteindelijk in de rijke Caribische cultuur in de Verenigde Staten te eindigen.  De zevendelige serie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen is te zien vanaf vrijdag 9 juni, 20.30 uur op NPO 2. De serie wordt geproduceerd door Memphis Features in coproductie met de VPRO. Regie: Martijn Blekendaal.

SPREKERS

Nina Jurna (1969) is Nederlands correspondent in Latijns-Amerika voor onder meer NRC en NOS. Ze woont sinds 2011 in Brazilië en was eerder gestationeerd in Suriname, waar ze ruim tien jaar woonde en werkte. Onlangs maakte Nina de podcast Latin Impact voor VPRO Vrije Geluiden hierin gaat ze op zoek naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Nina was in 2019 te gast in VPRO Zomergasten.

 

 Martijn Blekendaal is geboren, getogen en woonachtig in Amsterdam.  Hij heeft kunstgeschiedenis en geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Als researcher, samensteller, eindredacteur en verslaggever was hij werkzaam bij verschillende televisieprogramma’s bij de NPO. Na het winnen van de IDFA / MediaFonds workshop  is Martijn overgestapt naar het regisseren van documentaires  voor NTR en VPRO. Afgelopen jaar heeft hij gewerkt aan Van Bahia tot Brooklyn. Momenteel werkt Martijn aan een bioscoopdocu over onzichtbare kinderen en een docuserie over The Underground Railroad in de VS. 

Imara Limon is conservator bij het Amsterdam Museum. Imara is de kracht achter de tentoonstellingen Zwart Amsterdam (2016) en Zwart & Revolitionair: Het verhaal van Hermine & Otto Huiswoud (2017), eeninitiatief van The Black Archives. Ze heeft het meerjarig onderzoeksprogramma New Narrativesontwikkeld met als doel inclusiviteit te verbreden in musea.

 

MODERATOR

Aldith Hunkar (moderator) is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze een faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: