De 6e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Een avond over feminisme en klimaat

De 6e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Over zogenaamde ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Vandana Shiva of bell hooks? Educatieplatform F-site geeft je geschiedenislessen die afrekenen met de eenzijdige beeldvorming rondom historische vrouwen.

De zesde editie staat in het teken van klimaatverandering en feminisme. Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt en zijn ook nog eens veel vaker de dupe van klimaatverandering. Waarom leren we  dan zo weinig over hen? Onder leiding van docent Aldith Hunkar leren we vrouwen van vroeger (opnieuw) kennen aan de hand van ludieke colleges van gastdocenten.

Eén van de sprekers is activist en schrijver Philsan Osman. Zij vertelt over de vrouwengroepen die toen en nu voor een beter klimaat strijden en geeft ze de erkenning die zij verdienen. Natuurkundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie Margriet van der Heijden geeft vergeten vrouwelijke wetenschappers die al vroeg baanbrekend onderzoek deden naar klimaatverandering een podium. Daarnaast brengen singer/songwriter Chihiro Geuzenbroek en Jeike Meijer een muzikale ode aan klimaatactivisme.  Zij vertellen en zingen over de strijd die hun inheemse voorouders al hebben gevoerd.

De 6e geschiedenisles die je nooit hebt gehad is een samenwerking tussen Bureau Van Gisteren en Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

SPREKERS

Philsan Osman is co-auteur van het boek ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron‘ (EPO 2021). Ze studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit Gent en is vrijwilliger bij zowel Black History Month Belgium als het online feministische tijdschrift Spijker Magazine. Ze komt uit Somalië en is een aspirant-schrijfster, activist en community builder.

 

Margriet van der Heijden is deeltjesfysicus, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU Eindhoven, en docent aan Amsterdam University College. Ook schrijft ze voor deNRC. Haar boek Denken is verrukkelijk, over het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. In 2022 publiceerde ze het boek ‘Ongekend’, over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien.

 

Foto: pic.for.my.soul

Chihiro Geuzebroek is dekoloniaal klimaatrechtvaardigheid activist-artist, songwriter in de band Sound of Climate Justice en mede-oprichter van de dekoloniale organisatie Aralez. Ze vormt een muzikaal duo met singer songwriter Jeike Meijer die tevens actief is bij stichting Aralez. Muzikaal activisten Chihiro en Jeike zingen over de inheemse strijd voor het beschermen van land, water en elkaar. Door hun mixed afkomst met Nederlandse en Inheemse voorouders weten zij een gevoelige snaar te raken en zetten zij zich actief in voor meer solidariteit, herstel en recht op een waardig bestaan.

 

MODERATOR

Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: