Kees Fens-lezing door Machtelt Brüggen Israëls

'Waar muziek was'

Kees Fens-lezing door Machtelt Brüggen Israëls

Foto ‘Claudio Monteverdi’ door Bernardo Strozzi

‘De hemel is naar beneden gekomen en ligt nu om ons heen, in scherven op de aarde.’ Zo sprak Kees Fens.

Gebroken is de gelukkige eenheid van religieuze en seculiere kunst waarmee de westerse beschaving doorschoten was. Maar in meerstemmige muziek vond Fens een manier om de hemelscherven weer even aan elkaar te lijmen.

Die muziek, vooral van Monteverdi, was volgens Machtelt Brüggen Israëls dan ook verbonden met de plaatsen waar zij klonk. Muziek bestond in tekst, beeld en ruimte. Omgekeerd waren tekst, beeld en ruimte met de muziek verweven. Juist doordat meerstemmige muziek vorm en plaats had aan- en ingenomen is het voor ons nu een schatkamer van de herinnering. Van herinnering aan waar zij klonk en aan wie ernaar luisterde. Aan waar muziek was. Kom maar horen, en zien.

***

Kees Fens (1929-2008) gold en geldt voor velen als de belangrijkste Nederlandse criticus en essayist van de tweede helft van de vorige eeuw. Om de inzet en de belangrijkste thema’s uit zijn literair-kritische en cultuurhistorische werk levend te houden organiseert de Kees Fens Stichting samen met de Volkskrant jaarlijks een Kees Fens-lezing.

In 2015 opende Fens’ biograaf Wiel Kusters de reeks en in 2016 hield Sible de Blaauw, emeritus-hoogleraar Vroegchristelijke Kunst en Architectuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, de lezing. In 2017 dichter en essayist Willem-Jan Otten, in 2018  Mariette Haveman, hoofdredacteur van Kunstschrift en in 2019 Bert Wagendorp, schrijver en columnist van de Volkskrant.

***

Het programma is uitverkocht.

Coronatoegangsbewijs

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

 

Dit programma is uitverkocht

Helaas zijn de tickets voor dit programma uitverkocht.

Deel dit evenement:

Machtelt Brüggen Israëls

Foto door Bert Nienhuis

Machtelt Brüggen Israëls is geboren en getogen in Amsterdam. Voor Harvard’s Villa I Tatti in Florence schreef zij verschillende boeken over Toscaanse schilderkunst. Aan de Universiteit van Amsterdam en de Università di Firenze geeft ze les en doet ze onderzoek. Dit jaar verschijnt haar boek over Piero della Francesca en ‘de uitvinding van de kunstenaar’.