Klimaat en recht

Het recht als oplossing voor klimaatverandering?

Klimaat en recht

Grote vervuilers komen regelmatig weg met slechts een geldboete. Het internationaal draagvlak voor het strafbaar stellen van ecocide zou nog ‘beperkt’ zijn. Toch is er de laatste tijd veel aan het veranderen en wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van het strafrecht in de strijd tegen klimaatverandering.

Er wordt al steeds vaker geprocedeerd tegen grote vervuilers en overheden. Denk aan de civiele Klimaatzaak van Urgenda, de zaak tegen Shell door Milieudefensie, maar ook de strafzaak die recent door advocaat Bénéditcte Ficq is aangespannen tegen chemiebedrijf Chemours. Daarnaast proberen actiegroepen als ‘Stop Ecocide’ en partijen als ‘Partij voor de Dieren’ ecocide strafbaar te krijgen op zowel internationaal als nationaal niveau. Belanden CEO’s straks achter tralies?

In hoeverre kan het strafrecht als middel dienen in de strijd tegen klimaatverandering? Wat zijn de gevolgen als ecocide strafbaar wordt? Onder leiding van moderator Daan Roovers praten we hierover met juristen, onderzoekers, filosofen en klimaatdeskundigen.

MODERATOR

Daan Roovers is voormalig ‘denker des vaderlands’ is docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), en schrijver van o.a. Wij zijn de politiek (2019), Mensen maken (2017) en Een kleine geschiedenis van de filosofie. Ze is lid van de denktank Nederland in 2040. Sinds 2023 is ze lid van de Eerste Kamer namens Groenlinks-PvdA. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.

 

 

SPREKERS

Bénédicte Ficq is strafrechtadvocaat. Ze werkt op dit moment aan strafzaken tegen de vervuilende multinationals Chemours en Tata Steel.

 

 

 

 

Hannah Prins is klimaatactivist en volgt de master Strafrecht aan de Vrije Universiteit. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze is actief bij actiegroepen Stop Ecocide en Extinction Rebellion.

 

 

 

 

Jaap Tielbeke werkt sinds 2015 op de redactie van de Groene Amsterdammer. Hij is klimaatjournalist en presentator van het tv-programma ‘Wat houdt ons tegen?’ van Omroep Human. In 2020 kwam zijn boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ uit en in 2022 ‘We waren gewaarschuwd’.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: