Bucketlist filosofie: Milan Kundera

Bucketlist filosofie: Milan Kundera

Bekijk livestream op YouTube.

 

Milan Kundera (1929-2023) was een Tsjechisch-Franse schrijver en denker, wiens tekst Een gekidnapt Westen in 1983 de hele wereld rondging, vertaald in tientallen talen. Het werk, meer dan veertig jaar oud, is weer uiterst actueel. In het najaar verschijnt voor het eerst een Nederlandse vertaling.

Een gekidnapt Westen analyseert de rol van Midden-Europa als het spanningsveld tussen ‘het Westen’ en Rusland. Volgens Kundera werd de westerse democratie op de proef gesteld, vooral in Midden-Europese landen, wiens taal, cultuur en identiteit voortdurend werden blootgesteld aan het gevaar van Rusland.

Vanavond onderzoeken we wat Kundera’s boek te zeggen heeft over het Europa van nu. Wat heeft hij goed gezien of zelfs voorspeld? Is het zo dat de Europese cultuur wordt bedreigd – en wat is die eigenlijk?

Onder leiding van Daan Roovers, met Kundera-kenner Wouter Hessels en auteur en filosofe Alicja Gescinska.

MODERATOR

Voormalig ‘denker des vaderlands’ Daan Roovers is docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), en schrijver van o.a. Wij zijn de politiek (2019), Mensen maken (2017) en Een kleine geschiedenis van de filosofie. Ze is lid van de ‘denktank Nederland 2040’. Sinds 2023 is ze lid van de Eerste Kamer namens Groenlinks-PvdA. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.

 

 

SPREKERS

Foto: Marieke Eggermont

Wouter Hessels studeerde Romaanse taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele en dramatische kunsten in Antwerpen en Brussel. In 1988, tijdens zijn eerste studiemaanden, zag hij de film The Unbearable Lightness of Being naar het oorspronkelijke magnum opus van Milan Kundera. Het was de start van een diepere duik in Kundera’s eigenzinnige filosofische literatuur of ook literaire filosofie. Sindsdien heeft Wouter een grote liefde ontwikkeld voor zijn zowel romaneske als essayistische oeuvre. Wouter doceert voornamelijk filmgeschiedenis en filmanalyse. Tijdens het academiejaar 2024-2025 is hij aangesteld als gastprofessor film studies aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

 

Foto: Stephan Vanfleteren

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische schrijfster en filosofe. Ze debuteerde in 2011 met het bekroonde boek De verovering van de vrijheid, een autobiografische en filosofische bespiegeling over de betekenis van vrijheid. Ze promoveerde in 2012 aan de Universiteit Gent met een proefschrift over Max Scheler en Karol Wojtyla. Ze schreef in de jaren die volgden verschillende filosofische boeken over muziek en moraal, politieke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Als academica is Gescinska de voorbije jaren onder andere werkzaam geweest aan Princeton University, Amherst College en The University of Buckingham. Met haar columns en opiniestukken is ze een aanwezige stem in het publieke debat in Vlaanderen en Nederland.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: