Schaamte en ons oorlogsverleden

Een onderzoek naar intergenerationele schaamte

Schaamte en ons oorlogsverleden

 

Op 4 mei onderzoeken we, in samenwerking met 4 en 5 mei comité, intergenerationele schaamte en hoe we omgaan met oorlogsarchieven en familietrauma’s. Wat als je opa bij de NSB heeft gezeten? Of je oude buurvrouw een verrader blijkt te zijn geweest? Hoe werkt een fout oorlogsverleden door binnen families? Kun je je schamen voor iets waar je zelf niet schuldig aan bent?

De digitalisering van het CABR, het grootste oorlogsarchief van Nederland, en de plannen om dit archief online te zetten, hebben veel losgemaakt. Veel mensen zijn daardoor op zoek gegaan naar het ‘foute’ oorlogsverleden van familieleden, vrienden en kennissen, of van plan dit binnenkort te doen. Maar wat zijn de consequenties van dit ‘weten’?

Met o.a. Jeroen Saris over hoe het is om nabestaande van de foute kant te zijn, Stijn Reurs maker van de documentaire De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz en Ewoud Kieft die fout zijn in de oorlog en het oorlogsarchief in een historische context plaatst. Lucia Hoenselaars (beleidsonderzoeker bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld) schuift ook aan. Zij was verantwoordelijke voor het onderzoek naar doorwerking collaboraties in families.

Moderator: Lotje IJzermans

Over de deelnemers:

Jeroen Saris kwam er op zijn achttiende achter dat zijn vader bij de NSB heeft gezet. Toen hij zijn vader daarmee confronteerde, reageerde die: ‘Ik dacht dat je het wel wist.’

Ewoud Kieft is schrijver en als historicus verbonden aan het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocide studies). Hij schrijft over radicalisering in al zijn facetten, of het nu de oorlogsenthousiastelingen van 1914 waren, of de nazi-sympathisanten van de jaren twintig en dertig.

Stijn Reurs is onderzoeker en journalist. Hij heeft zich veel beziggehouden met collaboratie en met honderden Nederlanders die fout waren in de oorlog en hun nabestaanden gesproken. Voor NPO Radio1 maakte hij samen met Harm van Atteveld de documentaire De Nederlandse bewaaksters van Auschwitz.

Lotje IJzermans is presentatrice en programmamaakster. Ze werkte jarenlang voor de VPRO, waar ze radio- en muziekprogramma’s maakte. Sinds 2024 is ze de presentator van VPRO Boeken, waarin ze schrijvers interviewt over hun recente werk.

Dit programma kwam tot stand met steun van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

4 en 5 mei Amsterdam

 


Schaamte en ons oorlogsverleden
Normale prijs: €15
CJP, studenten- of stadspas: €13,50
Kaartje kopen
Dit is een We Are Public event
Deel dit evenement:
Kaartje kopen