10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis

'Bekentenissen van een postkoloniaal'

10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis

 

In zijn Rudy Kousbroeklezing, de 10de en laatste in een reeks die als eerbetoon aan Kousbroek vanaf 2011 jaarlijks in de Rode Hoed heeft plaatsgevonden, reflecteert Van Dis op de veelvoudige doorwerking van het kolonialisme in onze tijd en de betekenis die dit historische, maar geenszins voorbije verschijnsel voor ons eigen wereldbeeld heeft.

Voor Adriaan van Dis, geboren als zoon van ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis, vormt het postkoloniale bewustzijn een rode draad in zijn leven en in zijn literaire werk. Die Indische achtergrond scherpte zijn blik op geschiedenis, politiek en literatuur, en zijn nieuwsgierige betrokkenheid voerde hem als schrijvende reiziger naar Azië en Afrika.

Adriaan van Dis  (1946) debuteerde als schrijver in 1983 met de novelle Nathan Sid. Nadien volgde een groot aantal romans, verhalenbundels, novellen, toneelstukken, enkele dichtbundels, alsmede een kinderboek. Bij elkaar leverde dat oeuvre hem zowel een groot lezerspubliek op als diverse literaire prijzen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs, Libris Literatuurprijs, Constantijn Huygensprijs). Zijn boeken werden in meer dan vijftien talen vertaald.

Na de lezing zal de befaamde jazz-zangeres Astrid Seriese met gitarist Erwin van Ligten muziek vertolken die geïnspireerd is door kolonie en migratie.

Partners

Stichting Rudy Kousbroeklezing, De Gids, Nederlands Letterenfonds, Uitgeverij Atlas Contact, Athenaeum Boekhandel 

 

Astrid Seriese met gitarist Erwin van Ligten


10e Rudy Kousbroeklezing door Adriaan van Dis
Normale prijs: €13
CJP, studenten- of stadspas: €10,50

Inclusief één gratis drankje

Deel dit evenement:

Adriaan van Dis 

© Carel Schutte

Adriaan van Dis debuteerde als schrijver in 1983 met de novelle Nathan Sid. Nadien volgde een groot aantal romans, verhalenbundels, novellen, toneelstukken, enkele dichtbundels, alsmede een kinderboek. Bij elkaar leverde dat oeuvre hem zowel een groot lezerspubliek op als diverse literaire prijzen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs, Libris Literatuurprijs, Constantijn Huygensprijs). Zijn boeken werden in meer dan vijftien talen vertaald.

Kaartje kopen