Skin Deep #10 – Wereldvrouwen

Skin Deep #10 – Wereldvrouwen

In het kader van Internationale Vrouwendag praten we met vrouwen aan de top over hun positie en identiteit en hoe zij voorbij stereotypes en beeldvorming de ruimte vinden om zichzelf te zijn. Code-switching, het aanpassen van ons haar, outfit en gedrag aan onze omgeving, doen we immers allemaal. Maar hebben zwarte vrouwen dezelfde ruimte als witte vrouwen?

Andrew Makkinga gaat met wereldvrouwen Chandra Arthur en Harriette Verwey in gesprek over hun keuzes, aanpak en dilemma’s.

Skin Deep #10 Wereldvrouwen Beeld door Jay Sunsmith, foto door Yann Caradec

Benieuwd naar vorige of komende afleveringen? Ga hier naar de seriepagina van Skin Deep of de Redactie van Skin Deep

De serie Skin Deep wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en Stichting Democratie en Media.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

ONZE GASTEN

Klik op de inklapvelden om meer te weten te komen over onze gasten.

Chandra Arthur

Met haar start-up Friendish weet Chandra Arthur naadloos de twee werelden waarin zij professioneel opereert in elkaar over te brengen. Zij is ondernemer in zowel de tech-industrie als de creatieve industrie, waarbinnen Friendish haar meest succesvolle start-up is. Deze app is bedoeld om op basis van gemeenschappelijke interesses nieuwe vrienden te maken en is geboren uit een persoonlijke behoefte van Chandra. Nadat zij lange tijd in Duitsland heeft gewoond, verhuisde zij terug naar Amerika en vond hier eigenlijk weinig aansluiting. Friendish biedt de mogelijkheid om op een luchtige, leuke manier nieuwe mensen te leren kennen, maar staat symbool voor een grotere ambitie van Chandra om een verbindende rol te spelen en een rolmodel te zijn voor gemarginaliseerde groeperingen, specifiek zwarte vrouwen in de tech-industrie. Zij is co-oprichter van B.O.T, Black Orlando Tech, wat een groep is die aansluit bij haar ambitie om zwarte creatievelingen te mobiliseren, ondersteunen en inspireren. Door haar eigen ervaring van mediëren tussen verschillende culturen, weet zij als geen ander welke ervaring kleur heeft op je leefwereld, je taalgebruik, je kansen etc.

Harriete Verwey

© Nout Steenkamp Fotografie 20161026, Leiden, Harriette Verwey (LUMC), cardioloog

Harriette Verwey werd geboren in Paramaribo en vertrok op haar achttiende naar Leiden om geneeskunde te studeren. Ze kwam terecht in een land wat ze niet kende en heeft de eerste jaren in armoede en eenzaamheid geleefd. Daarbij bleek het individualistische Nederland weinig te lijken op het warme Suriname, waar zij opgegroeid is in een grote gemeenschap. Dat verschillende kleuren in harmonie naast elkaar kunnen leven, leerde Harriette al vroeg met een lichtgekleurde moeder en een zwarte vader. Daarnaast heeft zij ook in haar professionele leven te maken gehad met de samenwerking van mensen van verschillende kleuren: als cardioloog heeft zij immers 33 jaar rondgelopen in een wittemanswereld. Door het combineren van deze persoonlijke ervaringen en door haar bijdrage aan de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland hoopt Harriette om met haar ervaring een zwart rolmodel te zijn voor jonge aspirant-doktors. 

Andrew Makkinga

Moderator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

Over Skin Deep


Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

De afleveringen van Skin Deep worden uitgezonden op SALTO.

Skin Deep wordt mede mogelijk gemaakt door:

gemeente-amsterdamDemocratie-en-media-logo