Skin Deep #16 – Hiphop

Een gesprek over de staat van de cultuur

Skin Deep #16 – Hiphop

Wat begon als een subcultuur op de straten van New York, is tegenwoordig een miljardenindustrie die wereldwijd populaire cultuur domineert. Eigenlijk komt alles wat tijdens Skin Deep besproken wordt samen in hiphop. Hiphop is rebellie. Hiphop is liefde. Hiphop is cultuur. En hiphop is – nu meer dan ooit – pop.  

Een goed moment om het bij Skin Deep dus eens over hiphop te hebben. Want ondanks de ongekende populariteit en veelvormigheid, is de cultuur nog altijd aan ouderwetse, hardnekkige stereotypen onderhevig. Stereotypen waarvan je je in sommige gevallen kunt afvragen of die wel toe te schrijven zijn aan het genre. 

Verschillende generaties liefhebbers en makers delen hun persoonlijke verhalen en reflecteren op het fenomeen als geheel. Hoe heeft hiphop hun leven veranderd? Waar zijn ze trots op? Waar liggen de pijnpunten? Welke misvattingen bestaan er? Wanneer is de liefde voor de muziek begonnen? Welke frustraties spelen er nog altijd? Waar schamen ze zich voor? Welke kant gaat het uit? Wat zijn hun toekomstdromen?

Andrew Makkinga gaat in gesprek met o.a. Fresku, Chivv, Tasha’s World, Rotjoch, Yung Nnelg  en Charisa Chotoe.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam

gemeente-amsterdam


Skin Deep #16 – Hiphop

Dit programma zal live uitgezonden worden via Facebook en YouTube.

Deel dit evenement:

Gasten

Fresku

Fresku bracht eind 2008 het nummer Brief aan Kees uit, gericht aan Kees de Koning, wat hem in 2009 een contract opleverde bij Top Notch. In 2010 verscheen zijn debuutalbum Fresku, waarop in 2012 het album Maskerade volgde. beide albums werden verkozen tot beste album bij de State Awards. Zijn derde album nooit meer terug verscheen in 2015. Fresku had het gevoel dat hij niet alles kwijt kon met muziek en debuteerde in 2016 als cabaretier in zijn one-man show welkom bij de Fresku Show. Samen met Mani bracht hij vervolgens in 2017 het gezamenlijke album Juice uit. Vorig jaar nam hij een track op voor zijn pasgeboren, zieke zoontje Rayaan. dit nummer maakte hij samen met Janne Schra en is ook te horen op In het Diepe.

Rotjoch

Wie hiphop zegt, zegt 101Barz: het grootste hiphop-platform van Nederland. De sessies zijn legendarisch en van groot belang voor de scene. Rotjoch, geboren als Angelo Diop, is oprichter & presentator van het kanaal en zijn invloed is groot. In 2017 ontving hij tijdens Eurosonic Noorderslag de Pop Media Prijs voor het tienjarig bestaan, en een jaar later, in 2018, werd Rotjoch tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving.

Charisa Chotoe

Charisa Chotoe werkt als presentator en journalist bij KRO-NCRV en AT5, bij laatstgenoemde met een focus op kunst & (straat)cultuur. Vanaf haar vijftiende schrijft en maakt zij reportages over hiphop: eerst als hobby, later professioneel voor sites als Puna.nl en 3voor12. Naast haar journalistieke werkzaamheden modereert zij bij verschillende evenementen over de meest uiteenlopende thema’s – denk aan kunst & (straat)cultuur, feminisme, het koloniaal verleden en de democratie. Opdrachtgevers zijn onder andere ADE Beats, Eurosonic Noorderslag, FunX, 3FM, Pakhuis de Zwijger, Read My World en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.    

Chivv

Rapper, schrijver, zanger en ondernemer Chyvon Pala maakt al sinds zijn vijftiende muziek. Op 17-jarige leeftijd richtte de Amsterdamse rapper het toenmalige duo SBMG (Sawtu Boys Money Gang) op, dat in 2014 bij platenlabel Top Notch tekende. Hun debuutsingle Oeh na na leverde in het eerste jaar 4,5 miljoen streams op. Zijn debuterende soloalbum 2 Borden 1 Tafel kwam in datzelfde jaar binnen op #1 in de Nederlandse hitlijsten. Het album telt vandaag 70 miljoen streams. Chivv is niet alleen bezig met zijn eigen muziek: hij maakt het ook zijn missie om andere talenten te laten horen en richtte in 2019 platenlabel Un4gettable Music op. Als Nederlands-Surinaamse artiest maakt Chivv zich hard voor de zwarte gemeenschap en in een interview met Vogue Nederland zegt Chivv ’te willen sterven voor mijn cultuur’. (foto: Semuel Souhuwat)

Yung Nnelg

Yung Nnelg – Glenn Ascencion – groeide als zoon van Ghanese migranten op in Amsterdam Zuidoost. De ‘je moet je eigen kansen creëren’-mentaliteit werd hem thuis én in de Ghanese Pinkstergemeenschap met de paplepel ingegoten. In zijn jeugd balanceerde hij tussen contrasten van verschillende sociale klassen en etniciteiten, tussen doeners en dromers in de creatieve scene in Amsterdam – en begon hij zelf met muziek maken, samen met de mannen van TNO en SMIB uit de Bijlmer. Na het releasen van twee solo-EP’s, CONTRA en SERENA (2017) tourde hij in 2017/2018 met zijn eigen “GRAND SLAM”, afgesloten in een uitverkocht Paradiso. Tussen 2017 en 2019 heeft Yung Nnelg onder Sony zijn werk op een lager pitje gezet en de tijd genomen om rustig te bezinnen. Als gevolg van deze periode verbrak Yung Nnelg zijn contract en vormde hij het ‘ZES NULLEN’ collectief en label om zich heen.

Tasha's World

Tasha’s World is de artiestennaam van Rotterdamse recording artist Tasha Slagtand. Tasha’s World heeft drie succesvolle albums uitgebracht, die onder meer de Essent Award, De Zilveren Harp en een EMMA Award (UK) wonnen. Tasha toerde de hele wereld over met haar band, van het wereldberoemde Jazz Café in Londen en S.O.B’s in New York naar Ahoy Rotterdam tijdens Vrienden van Amstel Live, het North Sea Jazz Festival in Den Haag en North Sea Jazz Festival in Cape Town. In 2008 nam Tasha een pauze van het artiestenleven en werd zij gevraagd als bestuurslid voor stichting Your World (Rotterdam European Youth Capital 2009). Twee jaar later startte zij een talentontwikkelingstraject voor zang voor het Rotterdamse podium De Nieuwe Oogst, genaamd Harvest Me. Ook was ze artistiek directeur van Yourspace, vakdocent bij de Herman Brood Academie, lid van de adviescommissie bij Fonds voor Cultuurparticipatie en lid van de Raad van Toezicht van het Kenniscentrum voor Cultuureducatie Rotterdam (KCR). In 2018 richtte Tasha samen met cultuurmaker Sam Uittenbogaart de stichting House of Knowledge op.

 

Kaartje kopen