Boekpresentatie Anoush

Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te herenigen

Boekpresentatie Anoush

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie gaat journalist Thomas Erdbrink met Anoush Dastgir in gesprek over zijn boek Anoush: Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te herenigen, een gesprek over politiek, voetbal en familie. Auteur Ivo Roodbergen vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het boek, en er is ook muziek. Daarnaast is er deze middag de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren.

 Over het boek

Hij is al bijna zijn hele leven op de vlucht als de Afghaanse Anoush Dastgir op tienjarige leeftijd met zijn familie in het Brabantse stadje Grave terechtkomt. Vol bravoure stort hij zich in zijn nieuwe leven, maar ontsnappen aan de oorlogstrauma’s uit zijn verleden en aan de verstikkende thuissituatie blijkt onmogelijk. Voetbal wordt een uitvlucht. Op zijn zestiende stopt hij met school om een profcarrière na te jagen. Aan zijn talent en doorzettingsvermogen ligt het niet. Vele clubs, blessures en teleurstellingen later waagt hij een laatste kans op succes. Hij leent geld en reist op goed geluk naar Dubai in de hoop voor het Afghaanse nationale elftal geselecteerd te worden. Dat lukt, maar de dingen lopen wederom anders dan gepland. Twintig jaar nadat zijn familie Afghanistan ontvluchtte reist Anoush af naar een land in chaos. Niet als speler, maar als bondscoach van het nationale voetbalelftal. Zijn missie: Afghanistan weer hoop geven, het volk verbinden en het team voor het eerst in de geschiedenis kwalificeren voor de Azië Cup. Maar niet iedereen is blij met zijn aanstelling, de politiek blijkt een corrupt wespennest en de taliban staan op het punt de macht weer te grijpen.

Zangeres Nieloefaar Bahadori verzorgt muzikale intermezzo’s. 

Foto: Keke Keukelaar

Anoush Dastgir (links) was tussen 2018 en 2022 de bondscoach van het nationale elftal van Afghanistan. Zijn levensverhaal is beschreven door Ivo Roodbergen (rechts) in het boek Anoush. Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te herenigen. Momenteel is Dastgir werkzaam bij Almere City FC.   

 

Nieloefaar Bahadori heeft onlangs in de live uitzending van Eva Jinek de Perzische versie van Bella Ciao gezongen. Hierdoor is zij de stem van de Iraanse vrouwen die aan het vechten zijn voor vrijheid. In 2014 eindigde ze de 2e plaars in de finale van The Voice Kids. Ook daar blies ze de coaches omver met haar emotionele, rauwe stem. Ze werd de “Iraanse Adele” genoemd. Ze is genomineerd voor de Pim Fortuyn Award.

Thomas Erdbrink is journalist en correspondent in het Midden-Oosten. Hij maakte onder andere de VPRO-series Onze man in Teheran en Onze man bij de Taliban, waarvoor hij in 2022 drie maanden doorbracht in Afghanistan.  

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: