Skin Deep #6 – Verzet

over idealen, methodes, organisatie, en aanpak

Skin Deep #6 – Verzet

Terugkijken? Dat kan hieronder:

Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen. En what better way om te starten dan tijdens de Black Achievement Month?
 
De eerste aflevering staat net als de Black Achievement Month in het teken van antiracistisch verzet. We praten met de activisten van toen en nu – over idealen, methodes, organisatie, en aanpak. Om inzicht te krijgen in elkaars tijd en context: Welke strijd hebben verschillende generaties gevoerd? Welke uitdagingen liggen er nu? Hoe ging het gesprek tussen zwart en wit toen en nu? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe zal verzet er in de toekomst uit zien? En we vragen het publiek: wanneer kom jij in verzet? Dankzij The Black Archives brengen we oude beelden en verhalen waar nog niemand wat van weet.

Andrew Makkinga praat met Clarice Gargard, Guilly Koster, Joana Lamptey en Tirsa With.

Benieuwd naar vorige of komende afleveringen? Ga hier naar de seriepagina van Skin Deep. of de Redactie van Skin Deep

Beeld: Grafisch ontwerp Jay Sunsmith / Foto via Nationaal Archief

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Guilly Koster

 

Guilly KosterGuilly Koster is opiniemaker en werkte eerder bij de VPRO en Human. De laatste jaren is Koster vooral online actief via platformen als Facebook, YouTube en Instagram: ‘Daar voel ik me vrijer en voel ik niet de hete adem van deze of gene eindredacteur in mijn nek die mij komt vertellen wat ik wel of niet moet zeggen of doen’. Samen met de onlangs overleden Robert Sordam is hij initiatiefnemer van het NMP (New Media Platform) / HOPZ (Hardop Zwart!). Zijn beruchte en voor anderen weer beroemde vlog FokJou trekt gemiddeld 350.000 kijkers.

 

 

 

Clarice M.D. Gargard

Clarice M.D. Gargard is een Amerikaans-Liberiaans-Nederlandse journalist, columnist (NRC) en programmamaker. Zij heeft onder meer voor BNNVARA, AT5, Vogue en de Correspondent gewerkt. In 2019 vertegenwoordigt zij Nederland als (AV)VN- Vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Clarice houdt zich bezig met politiek en sociaal maatschappelijke thema’s rondom mensenrechten, emancipatie en gelijkheid.

 

Tirsa With

Tirsa WithTirsa With is een spoken word-artiest en studeert cultuurwetenschappen. Ze is nieuwsgierig naar de betekenis van zelf-liefde voor haar als jonge, zwarte vrouw in deze maatschappij, maar vooral ook in haar eigen dagelijks leven. In haar zoektocht spoort ze ook anderen aan tot zelf-compassie, door het delen van haar eigen ervaringen met burn-out en depressie. Tirsa is de voormalig voorzitter van RADICAAL, de jongerentak van politieke partij BIJ1.

BeeldCherise Jeane x Creative Women Collective

 

Joana Lamptey

 

Joana Lamptey is een geboren Amsterdamse met Ghanes roots. Zij heeft een achtergrond in politicologie en interesseert zich daar vanuit vooral in Afrikaanse geschiedenis en politiek. In de afgelopen jaren heeft zij zich bezig gehouden met verschillende maatschappelijke projecten en organisaties zoals de BKB Academie, de Nationale Jeugdraad (NJR) jongerenvertegenwoordigers en de Ghanees-Nederlandse stichting Akasanoma.

 

Orville Breeveld

Componist, gitarist, vocalist en producer Orville Breeveld speelde onder meer samen met het Metropole Orkest en Combattimento Consort Amsterdam, was gitarist voor onder meer Karsu en Maher Zain en trad op van Brunei tot Sao Paulo. Met zijn eigen Breathing Ensemble bracht hij muzikale hommages aan Arabische, Indiase, Surinaamse, Braziliaanse en jazz-grootheden en via zijn platform Breathing brengt hij nieuw talent en gevestigde namen in producties met elkaar samen. Na een Engelstalig album werkt hij momenteel aan Nederlandstalige muziek. Geïnspireerd door sterren als Hazes, Sonneveld en Bram Vermeulen herleeft Orville de kracht van het Nederlands lied. Zijn laatste single heet Keer Terug en is de derde single van het aanstaand album Achter de Waterval.

 

 

 

Andrew Makkinga

Moderator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin. Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival. Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

Andrew Makkinga

 

 

Deze editie van Skin Deep is onderdeel van de Black Achievement Month
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober.

over Skin Deep
Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

Skin Deep wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.