Skin Deep #15 – Mannelijkheid

Met zwarte mannen in gesprek

Skin Deep #15 – Mannelijkheid

Tijdens de Black Achievement Month spreken we zwarte mannen over vooroordelen, kwetsbaarheid en leven in een witte omgeving. Hoe gaan zij om met racisme en discriminatie? En hoe verhouden zij zich tot de hardnekkige stereotypes die er over hen bestaan?

In een openhartig gesprek praat Andrew Makkinga met Glenn Helberg, Don Ceder, Waldi Neijhorst, Winston Bergwijn (Winne), Leo Balai, Défano Holwijn en Glenn Ascencion (Yung Nnelg) over de beeldvorming van ‘dader’ en ‘slachtoffer’ en de positie van de zwarte man in onze samenleving.

Bedrag


Skin Deep #15 – Mannelijkheid

Dit programma zal live uitgezonden worden via Facebook en YouTube.

Deel dit evenement:

Sprekers

Winne

Winston Bergwijn, ook bekend als Winne, is een Nederlandstalige rapper. In 2009 verscheen zijn debuutalbum ‘Winne Zonder Strijd’. Samen met Jiggy Djé, Sticks en Dr. Moon vormde Winne in 2013 de supergroep Great Minds. Het album was de hoogste hiphop binnenkomer in de Top 100 tot nog toe, de bijbehorende clubtour verkocht uit binnen 4 weken, nog voor de release van het album. Het succesvolle solo-album ‘Oprecht Door Zee’ volgde, gevolgd door een uitverkochte clubtour in de grotere popzalen. Ook stond Winne op festivals als Woo Hah, MOMO, Keti Koti en Triangle.

Glenn Ascencion (Yung Nnelg)

Yung Nnelg – Glenn Ascencion – groeide als zoon van Ghanese migranten op in Amsterdam Zuidoost. De ‘je moet je eigen kansen creëren’-mentaliteit werd hem thuis én in de Ghanese Pinkstergemeenschap met de paplepel ingegoten. In zijn jeugd balanceerde hij tussen contrasten van verschillende sociale klassen en etniciteiten, tussen doeners en dromers in de creatieve scene in Amsterdam – en begon hij zelf met muziek maken, samen met de mannen van TNO en SMIB uit de Bijlmer. Na het releasen van twee solo-EP’s, CONTRA en SERENA (2017) tourde hij in 2017/2018 met zijn eigen “GRAND SLAM”, afgesloten in een uitverkocht Paradiso. Tussen 2017 en 2019 heeft Yung Nnelg onder Sony zijn werk op een lager pitje gezet en de tijd genomen om rustig te bezinnen. Als gevolg van deze periode verbrak Yung Nnelg zijn contract en vormde hij het ‘ZES NULLEN’ collectief en label om zich heen.

Foto door Jaasir Linger.

Glenn Helberg

Glenn Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en psychiatrie van niet-westerse culturen. Tevens is hij voorzitter van het Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN), lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en lid van de Adviesraad Diversiteit en Integratie (ADI) in Amsterdam. Hij geeft veel workshops en colleges over (seksuele) diversiteit, culturele psychiatrie, racisme, vaderschap en criminaliteit. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau, was in 2017 lijstduwer van Artikel 1 en in datzelfde seizoen bij Zomergasten. Foto via VPRO.

Don Ceder

Don Ceder is advocaat en gemeenteraadslid in Amsterdam. Hij werd door zakenblad Forbes geselecteerd voor de ’30 under 30 Europe’ lijst vanwege zijn innovatieve inzet op het gebied van schulden en armoede. Zijn bijdrage aan het versterken van de rechtspositie van consumenten leverde Ceder in 2014 een nominatie voor Amsterdammer van het Jaar op. In 2019 werd hij vanwege zijn werkzaamheden genomineerd voor een Gouden Zandloper Award, een prijsuitreiking voor advocaten in de categorie ‘Young Talent’. Hij is tevens kandidaat Tweede-Kamerlid voor de aankomende verkiezingen in 2021 namens de ChristenUnie.

Waldy Neijhorst

Waldy Neijhorst is psychomotorisch therapeut en gespecialiseerd in werken met mannen en jongens.

Leo Balai

In 2011 promoveerde Leo Balai aan de Universiteit van Amsterdam op “Het slavenschip Leusden”, een baanbrekend onderzoek op het gebied van de maritieme slavernijgeschiedenis. Hierna onderzocht hij de rol van Amsterdam in de slavenhandel en publiceerde in 2013 het boek “Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel”, dat binnenkort in herdruk zal worden genomen. Op het moment is hij bezig met onderzoek voor zijn nieuwe boek over de aanwezigheid van zwarte mensen in Europa vanaf de 15e eeuw.

Kaartje kopen