Skin Deep #8: zwarte kunst

zwarte kunst in theater, film en musea

Skin Deep #8: zwarte kunst

Hoe werken zwarte makers in een witte kunstwereld? Zijn ze vrij in hun creativiteit of worden hun keuzes ook bepaald door witte kijkers en kopers? Welke deuren blijven dicht – of gaan ze nu juist allemaal open, onder het mom van diversiteit? Stephanie Afrifa gaat in gesprek met zwarte kunstenaars over hun werk en hun verhaal. We onderzoeken hoeveel ruimte er is voor zwarte makers in Nederland en hoe poortwachters die ruimte bepalen.

 

Gasten:

Michael Middelkoop is een jonge filmmaker die begon met het maken van films voor underground muzikanten en heeft zich ontwikkeld tot regisseur voor de grote Nederlandse artiesten. Hij heeft een achtergrond in de reclamewereld, maar zijn laatste korte film Netflix & Chill leverde hem een plek op in de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en op het prestigieuze Fantasia filmfestival in Montréal. Michael studeerde filmwetenschappen aan de universiteit van Amsterdam en brengt in zijn werk graag het normale en het absurde samen in één visuele wereld.

Kunstenaar Charl Landvreugd maakt sculpturen, installaties, foto’s en video’s en werkt als curator en schrijver. Zijn jeugd in migrantenstad Rotterdam vormde de basis voor zijn denken over culturele identiteit en gemeenschap en een belangrijk thema in zijn onderzoek is de visuele uitdrukking van Afro-Europese kunstenaars.

Ira Kip groeide op in de culturele sector. Haar opleiding begon op de theaterdocentopleiding in Amsterdam waar ze zichzelf ontwikkelde als theatermaker. Ze studeerde af als regisseur aan de New School for Drama in New York, met een master in het regisseren en produceren van theater. In 2010 startte ze met haar tweelingzus Ayra Kip het kunsteducatieproject Art Rules, waarbij een internationaal kunstenaarsteam workshops aanbiedt aan jongeren op Aruba en Curaçao om hun talent te cultiveren en te inspireren. Ira’s eerste toneeltekst was getiteld She’Baltimore en legt huiselijk geweld in de LGBTQ-gemeenschap bloot. Het stuk werd door de burgemeester van Baltimore bekroond.

Zineb Seghrouchni leidt het programma internationalisering bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ze is geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken vanuit een ruimtelijk en cultureel perspectief en zet zich in voor meer inclusieve steden en samenlevingen. Zineb studeerde bouwkunde aan de TU in Eindhoven, woonde voor haar afstuderen een jaar in Rio de Janeiro en werkte bij OKRA Landschapsarchitecten voor projecten in onder andere Moskou, Londen en Rotterdam. Als mede-oprichter van Studio Papaver ontwikkelde ze nieuwe en alternatieve manieren van stedelijke ontwikkeling.

Margriet Schavemaker is Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam en hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de UvA, een nieuwe leerstoel in samenwerking met het Stedelijk Museum.

Moderator Clayde Menso is directeur van Amerpodia (Rode Hoed, De Nieuwe Liefde, Compagnietheater en Felix Meritis)

Beeld door Jay Sunsmith, schilderij via Nicks MCE / fanart.tv

Skin Deep wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Michael Middelkoop

Michael Middelkoop is een jonge filmmaker die begon met het maken van films voor underground muzikanten en zich heeft ontwikkeld tot regisseur voor de grote Nederlandse artiesten. Hij heeft een achtergrond in de reclamewereld, maar zijn laatste korte film Netflix & Chill leverde hem een plek op in de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en op het prestigieuze Fantasia filmfestival in Montréal. Michael studeerde filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en brengt in zijn werk graag het normale en het absurde samen in één visuele wereld.

 

 

 

 

Charl Landvreugd

Kunstenaar Charl Landvreugd maakt sculpturen, installaties, foto’s en video’s en werkt als curator en schrijver. Zijn jeugd in migrantenstad Rotterdam vormde de basis voor zijn denken over culturele identiteit en gemeenschap en een belangrijk thema in zijn onderzoek is de visuele uitdrukking van Afro-Europese kunstenaars.

Foto: ‘Mill Stone Ruff’ (2010), C-print

 

 

Ira Kip

Ira Kip groeide op in de culturele sector. Haar opleiding begon op de theaterdocentopleiding in Amsterdam waar ze zichzelf ontwikkelde als theatermaker. Ze studeerde af als regisseur aan de New School for Drama in New York, met een master in het regisseren en produceren van theater. In 2010 startte ze met haar tweelingzus Ayra Kip het kunsteducatieproject Art Rules, waarbij een internationaal kunstenaarsteam workshops aanbiedt aan jongeren op Aruba en Curaçao om hun talent te cultiveren en te inspireren. Ira’s eerste toneeltekst was getiteld She’Baltimore en legt huiselijk geweld in de LGBTQ-gemeenschap bloot. Het stuk werd door de burgemeester van Baltimore bekroond. De door haar geregisseerde Vagina Monologen ging op tour langs vijf New Yorkse gevangenissen, werd verfilmd en vervolgens voor een NY Emmy genomineerd. Haar laatste toneelstuk Shrew Her is een adaptatie van Shakespeare’s Taming of the Shrew. Haar volgende productie is getiteld Rel of Revolutie en vertelt het verhaal van de protesten tegen Shell op Trinti Mei (30 mei) 1969 op Curaçao, die uitmonden in een grote demonstratie op het eiland. Afgelopen herfst richtte Ira ondertussen haar eigen stichting WeThePeople op, een transcultureel platform dat creëert vanuit inclusiviteit, verbinding en mondiaal perspectief.

 

 

Zineb Seghrouchni

Zineb Seghrouchni leidt het programma internationalisering bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ze is geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken vanuit een ruimtelijk en cultureel perspectief en zet zich in voor meer inclusieve steden en samenlevingen. Zineb studeerde bouwkunde aan de TU in Eindhoven, woonde voor haar afstuderen een jaar in Rio de Janeiro en werkte bij OKRA Landschapsarchitecten voor projecten in onder andere Moskou, Londen en Rotterdam. Als mede-oprichter van Studio Papaver ontwikkelde ze nieuwe en alternatieve manieren van stedelijke ontwikkeling.

 

 

Margriet Schavemaker

Margriet Schavemaker is Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam en hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de UvA, een nieuwe leerstoel in samenwerking met het Stedelijk Museum.

 

 

Stephanie Afrifa

Moderator Stephanie Afrifa is curator en presentator met een passie voor innovatie in kunst, mode en cultuurwetenschappen. Afrifa behaalde aan de Radboud Universtiteit haar bachelor in Comparative Arts and Cultural Studies, met een focus op representatie in de kunsten en Amerikanistiek. Ze heeft gewerkt met het Stedelijk Museum, De Bijenkorf, PUMA, Van Gogh Museum, EYE Filmmuseum, Museum Rotterdam en Kunstlinie Almere Flevoland. Afrifa neemt regelmatig deel aan publieke debatten en opinieprogramma’s, bijvoorbeeld als tafeldame bij De Wereld Draait Door. Als presentatrice werkte ze voor Vogue Fashion Festival, Cinekid en The Hague Contemporary Art. Haar geschreven werk verscheen onder meer in Harper’s Bazaar. Ook is ze bestuurslid bij de Rotterdamse Kunststichting.

Over Skin Deep

Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshows verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen.

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. Alsof de verschillen het onmogelijk maken nog te praten. Omdat mensen klaar zijn met steeds hetzelfde uitleggen, bang zijn het verkeerde te zeggen of zich niet aangesproken voelen. Samen onderzoeken we wat deze thema’s zo moeilijk maakt. We willen het ongemak niet vermijden maar juist benoemen en verkennen. Door ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen worden we beter in het voeren van dat stroeve gesprek. Verdiepende talkshows dus, met ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

Benieuwd naar vorige of komende afleveringen? Ga hier naar de seriepagina van Skin Deep of de Redactie van Skin Deep

Skin Deep wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Stichting Democratie & Media.