Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we met moderator Andrew Makkinga waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor.
Skin Deep wordt gemaakt door deze redactie en is een samenwerking met de Gemeente Amsterdam.
Het middelbare schooladvies is sterk bepalend voor de sociaal-economische toekomst van onze kinderen. Maar niet ieder kind krijgt dezelfde kansen of een passend advies. Onderzoeksrapporten concluderen dat opleidingsniveau van ouders een grote rol speelt bij het advies van de leraar, maar de ervaring van veel kinderen en ouders is dat hun huidskleur er ook toe doet.
In deze aflevering van Skin Deep onderzoeken we de complexiteit van oorzaken & oplossingen rondom kansen(on)gelijkheid in het onderwijs. Leerlingen, docenten en deskundigen gaan in gesprek met moderator Andrew Makkinga. Wat is hun ervaring? Hoe kan het onderwijs rechtvaardiger? Welke rol hebben schoolbesturen en beleidsmakers?
Deze aflevering was een samenwerking met Mocca, expertisecentrum voor cultuuronderwijs, en werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.
MA 30 NOV. 2020
Wat begon als een subcultuur op de straten van New York, is tegenwoordig een miljardenindustrie die wereldwijd populaire cultuur domineert. Eigenlijk komt alles wat tijdens Skin Deep besproken wordt samen in hiphop. Hiphop is rebellie. Hiphop is liefde. Hiphop is cultuur. En hiphop is – nu meer dan ooit – pop.
Een goed moment om het bij Skin Deep dus eens over hiphop te hebben. Want ondanks de ongekende populariteit en veelvormigheid, is de cultuur nog altijd aan ouderwetse, hardnekkige stereotypen onderhevig. Stereotypen waarvan je je in sommige gevallen kunt afvragen of die wel toe te schrijven zijn aan het genre.
Verschillende generaties liefhebbers en makers delen hun persoonlijke verhalen en reflecteren op het fenomeen als geheel. Hoe heeft hiphop hun leven veranderd? Waar zijn ze trots op? Waar liggen de pijnpunten? Welke misvattingen bestaan er? Wanneer is de liefde voor de muziek begonnen? Welke frustraties spelen er nog altijd? Waar schamen ze zich voor? Welke kant gaat het uit? Wat zijn hun toekomstdromen?
Andrew Makkinga gaat in gesprek met o.a. Fresku, Chivv, Tasha’s World, Rotjoch, Yung Nnelg en Charisa Chotoe.
MA 26 OKT. 2020
Tijdens de Black Achievement Month spreken we zwarte mannen over vooroordelen, kwetsbaarheid en leven in een witte omgeving. Hoe gaan zij om met racisme en discriminatie? En hoe verhouden zij zich tot de hardnekkige stereotypes die er over hen bestaan?
In een openhartig gesprek praat Andrew Makkinga met Glenn Helberg, Don Ceder, Waldy Neijhorst, Winston Bergwijn (Winne) en Leo Balai over de beeldvorming van ‘dader’ en ‘slachtoffer’ en de positie van de zwarte man in onze samenleving. Met een muzikale bijdrage van Yung Nnelg.
MA 21 SEP. 2020
Diverse politici hebben de multiculturele samenleving weliswaar lang geleden doodverklaard, maar multiculturele gezinnen zijn er in overvloed. Hoe pakken ouders van gemengde gezinnen het aan als het op opvoeding van hun biculturele kinderen aankomt?
Skin Deep is for the children en daarom staat de veertiende editie in het teken van opvoeding. Want daar begint het immers. Met ouders uit gemengde gezinnen wordt opvoeding vanuit verschillende culturen besproken. Hoe praten zij met hun kinderen over afkomst en huidskleur – of binnen de gemengde relatie? Wat geven zij hun kinderen mee over de wereld en wat hebben zij – op hun beurt – van hun opvoeders meegekregen? En hoe kijken ze naar het maatschappelijk debat?
Met presentator Howard Komproe, Shirley Vreedzaam, Judi Mesman en coach Gérard Roseval praten we over gemixte gezinnen en opvoeding.
DO 11 JUN. 2020
Duizenden Nederlanders verlieten ondanks corona hun huis en gingen de straat op om te demonstreren: uit solidariteit met protesten in de Verenigde Staten, maar ook tegen racisme in Europa en in ons land Hoe is deze massale en gemixte opkomst te verklaren? We spreken met aanwezigen die op 1 juni voor het eerst protesteerden: wat bewoog hen? En hoe nu verder? Wat zijn de next steps? Het momentum is er – hoe kan de antiracismestrijd deze energie vasthouden en kan de aandacht die er nu is omgezet worden in structurele veranderingen?
Andrew Makkinga ging in gesprek met Mitchell Esajas (The Black Archives), Marie Seck, Ignaro Petronilia, Eva van Dijk, Domenica Ghidei Biidu, Jan Paternotte (D66) en Isabelle Rade (BKB | Het Campagnebureau).
DI 20 MEI. 2019
Volgens het Europees Parlement staat er bij de aankomende verkiezingen veel op het spel. Europa staat voor een aantal belangrijke politieke en internationale uitdagingen die ons allemaal raken. De laatste peilingen laten zien dat het Europees Parlement verdeelder is dan ooit. De opkomst van extreemrechtse partijen zal grote impact kunnen hebben op het Europese beleid van de komende vier jaar. Extreemrechtse partijen trekken de laatste jaren met een nationalistische anti-migratieagenda grote groepen kiezers in West- en Oost-Europa. Le Front National in Frankrijk, de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord in Italia, de AfD in Duitsland; ook in Nederland is er sprake van aanzienlijke groei van extreemrechtse partijen. Deze opmars van radicale partijen kan bijdragen aan het haatklimaat tegen migranten en zwarte Europeanen.
Aan de vooravond van de Europese verkiezingen praten we met aankomende Europese politici en de huidige Europarlementariërs over de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa en hun invloed op thema’s als racisme en discriminatie. Te gast zijn Samira Rafaela (nummer 3 op de Europese verkiezingslijst voor D66), Judith Sargentini (Europarlementariër voor Groen Links), Kati Piri (PvdA Europarlementarier), Nadia el Ouahdani (nummer 3 voor DENK Europa) en Kiza Magendane (schrijver en beleidsondernemer).
DI 23 APR. 2019
Het percentage stemmers onder Surinaams-Antilliaanse Amsterdammers schommelt rond de 25%. Ook valt het op dat de stemgerechtigden uit de Afro-Nederlandse gemeenschap nauwelijks gerepresenteerd zijn in de politieke arena. Diversiteit onder politieke partijen is ver te zoeken. Op 23 april praten we Kwame Agyapong-Ntr (meester Kwame), juridisch adviseur voor Scientia Potentia Est. En met Luiza Soares, zij staat voor de EU-verkiezingen op de lijst voor DENK, Aziz el-Kaddouri, communicatiespecialist en onderzoeker van De EtnoBarometer, Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar, en activist Quinsy Gario en Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Zuidoost over het lage opkomstpercentage.
Is dit een blijk van gebrek aan vertrouwen in het systeem of kunnen experts andere oorzaken identificeren? Waarom lukt het politieke partijen niet om de tweede en derde generatie aan zich te binden? Wat zeggen jongeren over de politieke en maatschappelijke betrokkenheid van millennials en generatie Z?
DI 12 MRT. 2019
In het kader van Internationale Vrouwendag praten we met vrouwen aan de top over hun positie en identiteit en hoe zij voorbij stereotypes en beeldvorming de ruimte vinden om zichzelf te zijn. Code-switching, het aanpassen van ons haar, outfit en gedrag aan onze omgeving, doen we immers allemaal. Maar hebben zwarte vrouwen dezelfde ruimte als witte vrouwen? Andrew Makkinga gaat met wereldvrouwen Chandra Arthur en Harriette Verwey in gesprek over hun keuzes, aanpak en dilemma’s.
DI 12 FEB. 2019
DI 18 DEC. 2018
Hoe werken zwarte makers in een witte kunstwereld? Zijn ze vrij in hun creativiteit of worden hun keuzes ook bepaald door witte kijkers en kopers? Welke deuren blijven dicht – of gaan ze nu juist allemaal open, onder het mom van diversiteit? Clayde Menso in gesprek met zwarte kunstenaars over hun werk en hun verhaal. We onderzoeken hoeveel ruimte er is voor zwarte makers in Nederland en hoe poortwachters die ruimte bepalen. Gasten: Michael Middelkoop, Charl Landvreugd, Ira Kip, Zineb Seghrouchni en Margriet Schavemaker.
DI 20 NOV. 2018
Welke rol speelt kleur in de economie? Hoe belangrijk is geld voor gelijkwaardigheid?
Diversiteit wordt inmiddels door grote bedrijven ingezet als marketingstrategie en weerspiegelt lang niet altijd de samenstelling van de organisatie, laat staan wie er winst maakt. Zwarte cultuur is dikwijls uitgebuit door witte multinationals. Tegelijkertijd zijn er jonge ondernemers van kleur die het zelf doen – en met heel veel succes. Wat komen zij tegen in hun ondernemerschap? Moet je, om het te maken, meedoen in het kapitalistisch systeem? Of is dat een oude discussie?
We vragen Jefferson Osei van Daily Paper, Melanie Bosveld van Kult&Ace, Ellen Brudet van Coloured Goodies, Michael Kembel en Astrid Elburg naar hun geschiedenis, grootste fails en succesverhalen en welke rol huidskleur daarin speelt.
MA 8 OKT. 2018
Skin Deep is terug! Want we zijn nog lang niet uitgepraat. In deze talkshow verdiepen we het gesprek over zwart en wit in Nederland. Met bekende en nieuwe gezichten onderzoeken we lastige en luchtige onderwerpen. En what better way om te starten dan tijdens de Black Achievement Month? Met host Andrew Makkinga, Guilly Koster en Clarice Gargard.
DI 13 MRT. 2018
Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor. Met hosts Aldith Hunkar en Andrew Makkinga.
DI 13 FEB. 2018
Love is blind. En toch daten, wonen en trouwen we vooral met mensen met dezelfde huidskleur. Een kwestie van opvoeding, omgeving of gewenning. En relaties tussen mensen die een culturele achtergrond delen, hebben meer kans van slagen. Logisch, toch? Of speelt er stiekem meer in onze partnerkeuze? Kies je je geliefde met je hart, of ook met je hoofd? Welke (onbewuste) ideeën, over bijvoorbeeld schoonheid, status en succes, beïnvloeden onze aantrekkingskracht?
Hoeveel rekening houd je met vrienden, (schoon)familie en de maatschappij? Is liefde ook politiek? Op de drempel naar Valentijnsdag onderzoeken we de rol van huidskleur in romantische relaties en vragen we: hoe vrij zijn we in de liefde?
DI 12 DEC. 2017
Iedere Nederlander heeft dezelfde mensenrechten – recht op vrijheid en bescherming, op meningsuiting en demonstratie. Tenminste, dat zegt de wet. De praktijk is ingewikkelder. Want wie heeft de ruimte om kritisch te zijn? Wie mag zich verzetten en hoe? Wie krijgt gelijk en welke kant kiest de krant? Vanavond onderzoeken we neutraliteit en realiteit, (on)rechtvaardigheid en wantrouwen en de samenleving die we willen zijn. gasten: Gerald Roethof, Jacquelien van Stekelenburg, Jerry King Luther Afriyie, Ronald Zwarter, Jacco de Boer, Charl Landvreugd, Alma Mathijsen.
DI 14 NOV. 2017
Ben je moe? Van hetzelfde steeds opnieuw uitleggen? Terwijl er niks verandert? Ben je er klaar mee? Als het er weer over gaat? Haak je af? Omdat je het onzin vindt? Of bang bent het verkeerde te zeggen?
Vanavond gaan we belemmeringen in het gesprek over huidskleur en racisme benoemen, analyseren en doorbreken. We gaan op zoek naar de energie om wakker te blijven, op te laden en vol te houden. We onderzoeken manieren om elkaar erbij te houden. En we stellen de vraag: wanneer zijn we wel uitgepraat?
Met host Aldith Hunkar en gasten Sylvana Simons, Eugène Sutorius, Gideon ‘Gikkels’ Everduim, Janice Deul, Dorothy Blokland, Babs Gons, Elten Kiene en Charl Landvreugd.
WO 18 OKT. 2017
Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor. Hosts Andrew Makkinga en Stephanie Afrifa praten met Noraly Beyer, Charl Landvreugd, Jiska Engelbert, Aldith Hunkar, Seada Nourhussen en Simone Kukenheim.
Tijdens Black Achievement Month bespreken we het belang van rolmodellen. Zie je jezelf overal? Of bijna nooit? En hoe – positief of negatief?
Voorbeelden die op je lijken, zijn belangrijk voor inspiratie, dromen en doelen. Eerlijke representatie in de media heeft effect op het beeld dat we hebben van onszelf en elkaar. Want wat je niet ziet, kun je ook niet nadoen. Vanavond onderzoeken we hoe die representatie precies werkt. Wie zie je en wie niet? Hoe zie je jezelf? En anderen? Wie is jouw rolmodel of mentor?