Boekpresentatie Citroeninkt

Verhaal van een meisje dat nergens thuishoort en daarom overal

Boekpresentatie Citroeninkt

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie gaat Shermin Chavoushi in gesprek met Amerika-correspondent en schrijver Maral Noshad Sharifi over haar debuutroman Citroeninkt. Ook is er op deze avond de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren. Zangeres Nieloefaar Bahadori  en dichteres Sholeh Rezazadeh verzorgen muzikale intermezzo’s. 

Over het boek

Na een zinderende vlucht door het oude Europa, strijkt Talar met haar ouders en broertje Cesar neer in het gereformeerde Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis echoën de herinneringen aan de Iraanse revolutie door in de slaande deuren.

Het autobiografische Citroeninkt is een verhaal zoals je dat zelden leest: verteld door de ogen van een gevlucht meisje dat nergens thuishoort en daarom overal. Een boek over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, in tijden van polarisatie. Over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd.

Maral Noshad Sharifi vertelt waarom ze het belangrijk vond om een boek te schrijven over de ervaringen van een vluchtelingenkind en puber. Hoe haar herinneringen uit die tijd haar als journalist hebben gevormd.

De avond wordt afgesloten met een dj set van Katayoun.

Maral Noshad Sharifi (1989) is schrijver, documentairemaker en journalist. Ze werkte jarenlang op de buitenlandredactie van NRC, schreef onder meer over de vluchtelingencrisis in Griekenland. Nu woont ze in Brooklyn als Verenigde Staten-correspondent voor de Volkskrant. Citroeninkt is haar debuutroman.

 

 

 

 

 

Foto: Frank Ruiter

Shermin Chavoushi (30) modereert de avond en is werkzaam bij talkshow Jinek als redacteur actualiteiten. Ze werkte eerder als redacteur bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en FunX. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen. Tijdens haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam verruilde ze als geboren en getogen Rotterdammer de havenstad voor Amsterdam. In haar vrije tijd zingt ze graag jazz en soul.

 

Nieloefaar Bahadori heeft onlangs in de live uitzending van Eva Jinek de Perzische versie van Bella Ciao gezongen. Hierdoor is zij de stem van de Iraanse vrouwen die aan het vechten zijn voor vrijheid. In 2014 eindigde ze de 2e plaars in de finale van The Voice Kids. Ook daar blies ze de coaches omver met haar emotionele, rauwe stem. Ze werd de “Iraanse Adele” genoemd. Nieloefaar wordt door Folkert Oosterbeek begeleid op de piano.

 

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran
naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar
literaire roman. Haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) werd bekroond met de
Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de
Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het stond bovendien op de longlist van de Libris
Literatuurprijs 2022 en de Hebban Debuutprijs 2022.
Verder won ze ook al de El Hizjra literatuurprijs 2019 voor haar poëzie. Meer info: www.sholehrezazadeh.nl.

 

Kourosh is een Iraans- Nederlandse rapper en producer gevestigd in Amsterdam. Hij produceert trap en hiphop waarover hij in het Engels en Iraans zingt en rapt. Kourosh heeft een nieuwe energieke liveshow waar hij met zijn muziek het verhaal van een 2e generatie Iraniër vertelt. Zijn langverwachte EP Pegasus kw uit op 1 december, Kourosh presenteert zijn EP voor het eerst in de Melkweg op zaterdag 17 december.

 

 

Farbod Moghaddam is een frisse cabaretier,  stand-up comedian en presentator. Hij won de juryprijs van Leids Cabaret Festival 2018 en is finalist van het TV-programma Ik Ga Stuk. Hij combineert Nederlandse nuchterheid met een Iraans temperament. Vertelt persoonlijke verhalen met zijn blik gericht op de wereld. Hij is daarin bot, maar ook kwetsbaar. Hoe dan ook, altijd spannend.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: