Series

Hieronder vindt je een overzicht van de terugkerende programma’s. Vaak gemaakt in samenwerkingen met partners, soms geheel onder eigen redactie en productie.

De Staat van de Rechtsstaat

De Staat van de Rechtsstaat is een programmareeks in de Rode Hoed waarin het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat en de democratie onder de loep wordt genomen. De programmareeks wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media. De Clickbait Democratie is het eerste deel van de reeks. Meer info.

Buiten Beeld: de wereld achter het nieuws

Het buitenland is nog nooit zo dichtbij geweest. Weten wat er buiten de Nederlandse grenzen gebeurt, is nog nooit zo belangrijk geweest. De Rode Hoed presenteert daarom met trots het nieuwe programma Buiten beeld: de wereld achter het nieuws. Experts en correspondenten discussiëren over de belangrijkste ontwikkelingen in hun regio en waarom dit hoog op de agenda moet staan van de Nederlander. Meer info.

Bucketlist Filosofie

In de serie Bucketlist Filosofie staat elke keer een klassieker uit de filosofie centraal. Een programma gemaakt door Daan Roovers, denker des vaderlands, docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), trainer (Denkacademie) en schrijver. Filosofen die reeds zijn besproken: o.m. Nietzsche, Aristoteles, Spinoza, Hannah Arendt en Michel Foucault. Meer info.

 

Abel Herzberglezing

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989). In het verleden is de lezing uitgesproken door o.a. Geert Mak, Eberhard van der Laan, Arnon Grunberg, Khadija Arib, Sigrid Kaag en Robbert Dijkgraaf. Meer info.

Vergezichten

In deze verdiepende reeks nemen experts ons vanuit hun vakgebied mee in hun visie op de maatschappij van 2050. Ze delen tips en tricks over hoe we die toekomst samen vorm kunnen geven. Het programma bestaat uit een inleiding van de spreker, een inhoudelijk gesprek met de moderator en een afsluitend gesprek met het publiek. Meer info.

Skin Deep

Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In deze serie onderzoeken we met moderator Andrew Makkinga waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor. Skin Deep wordt gemaakt door deze redactie en is een samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Meer info…

De geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Wilhelmina Drucker of Fatima Mernissi? De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar. Onder leiding van Aldith Hunkar gaan we daarom jaarlijks terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Meer info.

Shermin op zondag

In het vierdelige programma Shermin op zondag gaat Shermin Chavoushi in gesprek met deskundigen die voorop lopen in maatschappelijke veranderingen op uiteenlopende gebieden: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur. Met deze pioniers onderzoekt Shermin ontwikkelingen en tendensen die in de samenleving voelbaar zijn, maar nog niet voor iedereen zichtbaar. Meer info.

In de wandelgangen van de macht

Elke dag wordt de politieke besluitvorming beïnvloedt door het onzichtbare werk van talloze lobbyisten, zowel op Europees, landelijk als lokaal niveau. Daarom duikt Daan Roovers samen met diverse gasten in het lobbylandschap. Hoe ziet Nederland als lobbyland eruit? Wat zijn de normen en waarden in de Brusselse wandelgangen en hoe zit het met beleidsbeïnvloeding in de lokale politiek? Meer info.

Amerika 2020

In het tweeluik Amerika 2020 onderzocht Casper Thomas – VS-correspondent voor De Groene Amsterdammer – wat wellicht de interessantste Amerikaanse verkiezingen ooit werden. Vergezeld door een divers panel van politieke experts en Amerika-kenners belichtte hij elke editie een ander aspect van de verkiezingen.

Ga naar de programmapagina

 

Buren in opstand

450 jaar na het begin van de Tachtigjarige oorlog gaan we in deze serie op Nederlands en Vlaams zelfonderzoek. We schijnen ons eigentijdse licht op centrale ideeën van de Tachtigjarige Oorlog: nationalisme, zelfbeschikking en tolerantie.

Ga naar de programmapagina

 

Coming in - Coming out

In samenwerking met Stichting Maruf organiseerde de Rode Hoed een driedelige reeks gesprekken met queer moslims en moslima’s. Zij delen hun verhalen en uitdagingen en samen met het publiek bespreken we hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken.

Ga naar de programmapagina

 

Dienst Zonder God

Dienst zonder God - begin van de seizoenenVier keer per jaar, met de wisseling van de seizoenen, organiseert de Rode Hoed in samenwerking met zangeres en theatermaakster Ricky Koole een jonge, eigenzinnige dienst. In de drukte van de stad sta je anderhalf uur stil bij wat je belangrijk vindt.

Ga naar de programmapagina

 

DRUGS | GELD | GEWELD

De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Daarnaast is Nederland nog altijd de grootste drugsproducent van Europa. Het overgrote deel van de xtc-pillen in de Verenigde Staten wordt in Brabant gemaakt. In dit tweeluik werpen we ons aan de hand van drie verschillende thema’s in de vaderlandse narco-economie.

Ga naar de programmapagina

 

Eieren voor je geld

Eieren voor je geld is een drieluik programma met colleges van Home Academy, gegeven door Edin Mujagić. In drie colleges begeleidt Mujagić, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en specialist in monetaire economie, ons in het kijken naar de geschiedenis van de Nederlandse munt. Verschilt de euro nu echt zo hard van de gulden, of moeten we daar gewoon weer naar terug? En wat kan het verleden van onze munten betekenen voor onze economische toekomst?

Ga naar de programmapagina

It's the food, my friend!

Er zijn weerstanden tegen verandering: bij boeren, gele hesjes, in ons economische systeem en bij ons zelf. Waarom doen we zo vaak niet wat nodig is? Maar vooral: hoe zorgen we dat we wel gaan doen wat nodig is voor een leefbare toekomst? Wat is de rol van de wetenschap, politiek, boeren en burgerij?

Ga naar de programmapagina

 

Kalifaatkinderen

De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. De Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van jihadisme in Nederland.

Ga naar de programmapagina

 

De Schoonheidssalon

De SchoonheidssalonDe Schoonheidssalon is een reeks toegankelijke talkshows over feministische thema’s in Rode Hoed, in samenwerking met feministisch collectief De Bovengrondse. Het doel van de serie is tweeledig: kennis over feministische thema’s vergroten met empowerment als doel; en (toekomstig) feministen (m/v/*) met elkaar en het emancipatoire gedachtegoed in contact brengen.

Ga naar de programmapagina

 

Syriërs in de polder

SYRIËRS IN DE POLDERMet de serie Syriërs in de polder blikt de Rode Hoed terug op vijf jaar opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland. We bekijken hoe het staat met de integratie van deze groep, de mogelijkheden voor een veilige terugkeer en de wederopbouw van hun land van herkomst.

Ga naar de programmapagina