Seks volgens de wet

De nieuwe zedenwet bevraagd

Seks volgens de wet

Misbruik in de Katholieke kerk, schokkende #MeToo-zaken en als klap op de vuurpijl The Voice of Holland en Ajax: seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt steeds vaker uit de doofpot getrokken. De gang naar de rechter biedt echter voor veel slachtoffers nog altijd geen soelaas door ongeloof bij de politie, traumatische herbelevingen, een tekort aan zedenrechercheurs en een gebrek aan bewijs. De nieuwe Wet seksuele misdrijven moet een betere bescherming bieden bij seksuele misdrijven; het wetsvoorstel ligt op dit moment ter beoordeling bij de Raad van State.

In de nieuwe wet betekent ‘nee’ ook echt ‘nee’. Seks met iemand die dat niet wil, wordt namelijk strafbaar. De ondergrens voor verkrachting wordt daarmee verlaagd. Ook komt er een sisverbod en wordt het strafbaar om te sexten met kinderen onder de 16. De nieuwe sekswet zal naar verwachting tot honderden extra aangiftes leiden.

Nu nog maakt 1 op de 10 vrouwen tijdens de studententijd seksuele penetratie mee zonder instemming volgens een onderzoek onder Nederlandse studenten van Amnesty International. Tegelijkertijd vindt 1 op de 5 mannen tussen de 16 en 35 jaar een verkrachting niet zo erg als de vrouw zich niet verdedigt of niet duidelijk nee zegt.

De verwachtingen van het strafrecht zijn torenhoog. Gaat de nieuwe Wet seksueel misbruik ver genoeg om toekomstige grensoverschrijdingen wel te kunnen bestraffen?

En hoe zit het met de groepen die disproportioneel veel te maken hebben met seksueel geweld en intimidatie, maar voor wie er disproportioneel weinig aandacht is? Zoals trans vrouwen, non-binaire mensen, sekswerkers en queer personen van kleur, met en zonder de juiste papieren. Beschermt deze nieuwe wet alle slachtoffers even goed?

Gasten

Op 4 april praten we erover met onder meer Jeroen ten Voorde, Dinah Bons en een casemanager van Slachtofferhulp. De presentatie is in handen van journalist Lisa Peters.

 

Dinah Bons

Dinah Bons is voorzitter van TransUnited en kandidaatsraadslid BIJ1 Amsterdam. Ze bekleedt  daarnaast verschillende bestuursfuncties bij NGO’ Global Sex Workers Project, European Sex Workers Alliance, Equinox -Initiative for Racial Justice, H-Team Amsterdam en Pride Amsterdam.

 

 

Lisa Peters  

Het programma wordt gemodereerd door journalist en programmamaker Lisa Peters. Zij schrijft als journalist over gender en emancipatie voor onder meer De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Daarnaast doceert ze op de School voor Journalistiek in Utrecht.

 

 

 

Jeroen ten Voorde

Jeroen ten Voorde is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden. Zijn huidige onderzoek richt zich in het bijzonder op seksuele delicten en de toekomst van het Wetboek van Strafrecht.

 

 

Marinde van Haren

Marinde van Haren werkt bij Slachtofferhulp en is voormalig zedenrechercheur. Ze staat dagelijks in contact met slachtoffers van fysiek en/of seksueel geweld en met nabestaanden van dodelijk geweld. Naast praktische, emotionele en juridische hulp aan slachtoffers, begeleidt Marine ook groepen lotgenoten van seksueel geweld.

 

 

Femke Zeven

Femke Zeven is cultureel antropoloog en jurist en werkt bij Bureau Clara Wichmann, dat strategische rechtszaken voert voor gendergelijkheid en een versterking van de rechtspositie van vrouwen. Ze is gespecialiseerd in het staats- en bestuursrecht en heeft op het gebied van gendergelijkheid brede kennis van het recht. Vanuit Bureau Clara Wichmann nam Femke Zeven deel aan de consultatieronde over het wetsvoorstel seksuele misdrijven.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: