De Schoonheidssalon

Instapfeminisme met diepgang

De Schoonheidssalon is een reeks toegankelijke talkshows over feministische thema’s in Rode Hoed, in samenwerking met feministisch collectief De Bovengrondse. De ondertitel van de Schoonheidssalon is ‘instapfeminisme met diepgang’, en dat is niet zonder reden. Het doel van de serie is tweeledig: kennis over feministische thema’s vergroten met empowerment als doel; en (toekomstig) feministen (m/v/*) met elkaar en het emancipatoire gedachtegoed in contact brengen. Dat vertaalt zich naar de vorm van de avond, waarin we een divers panel aan sprekers laten reflecteren op het thema en de interactie aangaan met het publiek. Naast het uitwisselen van kennis is ook het uitwisselen van ervaringen op deze avonden erg belangrijk, en dat vindt zowel op als naast het podium plaats.

De Bovengrondse probeert met de Schoonheidssalon een thermometer te steken in de discussies over gendergelijkwaardigheid en die thema’s op het podium uit te diepen. Zo hebben we in de afgelopen edities gepraat over schoonheidsidealen (hoe komen we er van af?), intergenerationeel feminisme (aan de hand van de #metoo beweging), digitaal feminisme (wat is dat?) en hormonen (hoe zit het nou eigenlijk echt?). Sprekers in de afgelopen edities waren o.a. Sunny Bergman, Clarice Gargard, Marja Pruis, Ashaki Leito & Roziena Salihu.

 

Work it ! De Schoonheidssalon 6
De eerstvolgende Schoonheidssalon zal plaatsvinden op:
DI 17 SEP. 2019 20:00 UUR – De Schoonheidssalon #6 Work it! Een stoomcursus empowerment

 

 

 

***

Voorgaande programma’s

DI 28 MEI. 2019
DE SCHOONHEIDSSALON #5: SEKSE & THE CITY
Kijk hier het programma terug

Waarom zijn er alleen openbare urinoirs voor mannen? Waarom moeten vrouwen catcalls en straatintimidatie verdragen en voor wie is rokjesdag eigenlijk bedoeld? Praat of luister mee tijdens de nieuwe Schoonheidssalon: instapfeminisme met diepgang.

MA 17 SEP. 2018
BLOODY HORMONES
Kijk hier het programma terug

Het wemelt van de vooroordelen, aannames en mythes rondom hormonen. Hormonen zijn hot topic, volgens de anti-hormonale-anticonceptie-artikelen en #freebleeding-hastags. Vanavond zoomen we in een korte biologieles op hun rol in het menselijk lichaam. We ontmantelen onwaarheden en maken korte metten met hormonaal nepnieuws. Met experts en ervaringsdeskundigen – en dat zijn we allemaal, dus praat mee!

MA 14 MEI. 2018 
DIGITAL FEMINISM
luister hier het programma terug

Vanavond onderzoeken we de gecompliceerde relatie tussen feminisme en social media. Met journalisten, wetenschappers en actievoerders vragen we: Hoe manoeuvreren we ons als jonge feministen op de ingewikkelde wegen van sociale media? Hoe kunnen we de digitale wereld inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid? Met: Clarice M.D. GargardEmma Harjadi HermanDr. Sanne Koevoets.

DI 10 APR. 2018 
#METOO – DRIE GENERATIES FEMINISTEN IN GESPREK
Luister hier het programma terug

Toen de #metoo-discussie losbarstte, toonden zeker niet alle vrouwen zich solidair met elkaar. Veel oudere feministes verweten de jongere generatie van slachtofferschap. In deze Schoonheidssalon gaan we in gesprek met drie generaties vrouwen over seksualiteit, machtsmisbruik en samen strijden. Met Justine van BeekMarja PruisAynouk TanNur AydinMargo van de Linde.

MA 27 NOV. 2017
HOE KOMEN VAN HET PERFECTE PLAATJE AF?
luister hier het programma terug

Voldoe jij aan het schoonheidsideaal? Ben je dun en jong? Met een gave huid, volle billen en platte buik? Pronte borsten, een symmetrisch gezicht en een volle bos haar? Het schoonheidsideaal is een hardnekkige en strenge norm, waar we allemaal aan proberen te voldoen. Wij zijn klaar met de macht die het heeft. In De Schoonheidssalon gaan we daarom niet op zoek naar nieuwe idealen, maar gaan we onszelf bevrijden uit het keurslijf van de schoonheid. Met Sunny BergmanAshaki LeitoRoziena SalihuBerna Toprak en Shula Tas.