Prinsjesdagdebat: kansengelijkheid

Wie is verantwoordelijk?

Prinsjesdagdebat: kansengelijkheid

 

Dat niet ieder kind dezelfde kansen krijgt, weten we inmiddels: waar je wieg staat, maakt uit. Maar wie is er verantwoordelijk om te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen hebben? Wie moet hen die kansen geven? Is dit een taak voor scholen en (vaak overbelaste)  docenten? Of moeten ouders gewoon meer hun best doen? En wie betaalt de kosten voor het organiseren van allerlei extra activiteiten en projecten – is dat een taak van de staat of moeten liefdadigheidsinstellingen meebetalen?

Het Prinsjesdagdebat 2022 gaat over kansengelijkheid. Over verantwoordelijkheid hebben én nemen binnen het onderwijs, het bedrijfsleven, de politiek en de wereld van liefdadigheid. Wat vinden de verschillende partijen van kansengelijkheid? Wat is de ervaring van leraren met allerlei organisaties in de klas die kinderen moeten helpen? En hoe kijkt het bedrijfsleven naar dit thema? Als een ver-van-hun-bed-show óf een maatschappelijke opgave waarvoor ze, samen met de overheid verantwoordelijkheid dragen? En die overheid, wat doet die eigenlijk naast het opstellen van beleidsnota’s?

Debatteer mee met onder anderen Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, leraar van het jaar ’18- ’19 Lucelle Comvalius en Dorine Manson van de Postcodeloterij, directeur Fonds 21 Henk Christophersen, gemeenteraadslid van D66 in Amsterdam Ilana Rooderkerk, bestuurder Nuovo Scholengroep Muriëlle van der Voort en schoolleider van de Waalse School Petra van der Meer.

Dit is een programma van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs

Gasten

Dorine Manson is Managing Director van de Nationale Postcode Loterij. Zij werkte van 1993 tot 2022 bij PriceWaterhouseCoopers als consultant en manager subsidieadviseurs en stapte vervolgens over naar de gemeente Amsterdam, eerst als hoofd Economische Ontwikkeling en later als directeur Economische Zaken. In 2010 maakte zij de overstap naar de goede doelen sector als directeur en later bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, een organisatie met enkele honderden betaalde medewerkers en ruim 13.000 vrijwilligers. Dorine Manson is bij de Postcodeloterij en Vriendenloterij verantwoordelijk voor de afdelingen Public Affairs, Goede Doelen, In- en Externe Communicatie, Legal & Risk Management, Informatiebeveiliging en is contactpersoon voor de Ondernemingsraad.

Habtamu de Hoop is geboren in Addis Abeba in Ethiopië, maar een Fries in hart en nieren. Van jongs af aan is hij maatschappelijk betrokken: van debatwedstrijden tot speeches over de vluchtelingenstroom, Habtamu is niet bang om zich uit te spreken. Zo sprak hij afgelopen zomer in Leeuwarden nog bij de Black Lives Matters demonstraties. In 2017 werd hij het jongste raadslid van de gemeente Súdwest-Fryslân, naast zijn werk als presentator van het jeugdprogramma NTR Het Klokhuis. Dit maakt dat hij als geen ander in staat is om ingewikkelde materie simpel uit te leggen aan de mensen die hij wil vertegenwoordigen. Als raadslid ziet hij dat we steeds minder zekerheden hebben en vooral zijn eigen generatie de afgelopen jaren keihard wordt geraakt. Een betaalbare woning, een vast contract of een goeie leraar voor de klas: Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, net als het idee dat jongeren het beter krijgen dan hun ouders.

Stephanie Hottenhuis is CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van KPMG. Stephanie is lid van de Global Board van KPMG International en voorzitter van de Quality, Risk Management and Reputation Committee van de Global Board en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het leiden van professionele dienstverleners. Voorheen was ze lid van de Global Board of Directors van Arcadis N.V., waar ze verantwoordelijk was voor meerdere regio’s, voor fusies en overnames en integratie van grote business units en de wereldwijde accounts van het bedrijf. Ze wordt gewaardeerd om haar sociale focus en bindende leiderschapsstijl. Stephanie haalde haar masters in bedrijfscommunicatie en Engels, en studeerde aan INSEAD, de London School of Economics en Singularity University op het gebied van leiderschap, bestuur, risicobeheer, ontwikkelingen in corporate governance-codes en digitale economische modellen. Ze is betrokken bij verschillende organisaties die opkomen voor gelijke kansen.

Henk Christophersen is sinds 2020 Algemeen Directeur van FONDS 21, een ondernemend en betrokken fonds dat door het steunen van projecten een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving van nu. De naam Fonds 21 onderstreept het profiel: focus op de actualiteit en de samenleving van de 21e eeuw. Het beleid van het fonds richt zich op drie pijlers: Kunst & Cultuur, Jongeren & Maatschappij en Kunst & Educatie. Met een jaarlijks donatiebudget van € 11 miljoen steunt het kunstprojecten én projecten die de maatschappelijke kansen van jongeren (12-30 jaar) verbeteren, steeds met dezelfde insteek: betekenis toevoegen aan onze samenleving.

Petra van der Meer is directeur van de Waalse school in Rotterdam.  Na in 1990 te zijn begonnen aan een studie politicologie ontdekte ze uiteindelijk haar passie voor het onderwijs. Na jaren als leerkracht te hebben gewerkt op scholen in ‘kansarme’ wijken geeft zij sinds 2013 leiding op de Waalse school in Rotterdam Crooswijk. De missie van Petra en haar collega’s is om het verschil te kunnen maken voor kinderen die niet leren ondanks de school maar dankzij de school. Burgerschap en kansengelijkheid zijn de centrale thema’s van waaruit zij onderwijskundige keuzes maakt. En met succes! Als oudste basisschool van Rotterdam levert de Waalse school al sinds 1739 zelfverzekerde en ondernemende nieuwe Rotterdammers af die bovengemiddelde resultaten bereiken.

Muriëlle van der Voort is bestuurder van NUOVO scholen, een scholengroep met 15 middelbare scholen in Utrecht en omgeving. Op deze scholen volgen ruim 11.000 leerlingen onderwijs op verschillende onderwijsniveaus variërend van praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo, gymnasium, speciaal onderwijs en internationaal onderwijs. NUOVO scholen kent een grote diversiteit aan leerlingen en docenten en stelt zich ten doel om méér dan een diploma te bieden door leerlingen voor te bereiden op actieve deelname aan een duurzame, inclusieve en steeds veranderende maatschappij. Vanuit een achtergrond als organisatie-antropoloog en met ervaring in verschillende (bestuurlijke) rollen in het onderwijs, de kinderopvang en andere (maatschappelijke) organisaties is het bevorderen van kansengelijkheid een thema dat dagelijks terugkomt in het werk van Muriëlle.

Ilana Rooderkerk is fractievoorzitter van D66 Amsterdam en geeft Amsterdammers sinds 2018 een stem in de gemeenteraad. Daarbij voert ze onder meer het woord op de portefeuille Onderwijs. Ze zet zich in voor een rijke schooldag, zodat kinderen op school niet iets, maar iemand worden. Voordat ze de gemeenteraad inging werkte ze als docent cultuureducatie op basis- en middelbare scholen in Amsterdam en als actrice in de serie Onderweg naar Morgen. Ze is afgestudeerd als politicologe en werkte van 2014 tot 2021 in Den Haag, onder andere als woordvoerder voor de Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als raadslid diende ze initiatieven in tegen het lerarentekort en zorgde ze ervoor dat er wordt geïnvesteerd in les in burgerschap, cultuur en gezonde schoollunches.

Lonneke Roza is verantwoordelijk voor het maatschappelijk programma bij NN Group. NN heeft de commitment om 1% van hun operationeel resultaat in de lokale samenleving te investeren vanaf 2023. Het programma in Nederland richt zich voornamelijk op het creëren van (gelijke) economische kansen en financieel redzaamheid. Lonneke is tevens voorzitter van het bestuur van Vattenfall Foundation, en bestuurslid bij KPN Mooiste Contact Fonds en Facilicom Foundation. Voor ze in 2020 bij NN Group kwam heeft Lonneke 15 jaar bij Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit gewerkt. Hier heeft zij onderzoek gedaan naar de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en is in 2016 op dit thema gepromoveerd. Naast haar onderzoek heeft Lonneke les gegeven over o.a. maatschappelijk verantwoord ondernemen, non-profit management en sociaal ondernemerschap. Ze heeft meer dan 50 publicaties op haar vakgebied, waaronder 3 boeken.

Lucelle Comvalius is als docente civics & citizenship en diversity verbonden aan het TeachersCollege op Windesheim in Zwolle.  Hiervoor was zij bijna 25 jaar docente geschiedenis, maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo. Haar belangrijkste missie voor haar leerlingen: de beste versie van jezelf worden en elkaar respecteren. In 2015 won Lucelle de Gelderse Onderwijsprijs met een ontwerpgericht onderzoek naar de ervaring van motivationele aspecten van gamification door examenkandidaten vmbo basis maatschappijkunde. Een creatieve manier om leerlingen op te voeden tot kritische burgers die het belang inzien van het volgen van de actualiteiten. Een paar jaar later stond ze weer in de finale van dezelfde verkiezing maar ditmaal voor haar campagne: ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma!’ In 2019 werd zij ‘Leraar van het Jaar voortgezet onderwijs’ en werd zij daarnaast ambassadeur van het initiatief ‘De baan van het leven’ om meer mensen enthousiast te maken voor het onderwijs. Het onderwijs zit haar in het bloed; als klein meisje gaf ze andere kinderen al schrijfles hoewel ze zelf nog niet kon schrijven. Nu ze volwassen is kiest ze graag voor ongebaande paden om haar leerlingen plezier in leren bij te brengen.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: