Boekpresentatie: Roxane van Iperen

Eigen welzijn eerst. Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor

Boekpresentatie: Roxane van Iperen

Kijk mee via de livestream: https://www.youtube.com/watch?v=JMEw0MWWpoU

Tijdens deze feestelijke boekpresentatie gaat cultureel antropoloog en schrijver Sinan Çankaya met Roxane van Iperen in gesprek over haar nieuwe essay Eigen welzijn eerst. Ook is er op deze avond de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren. Acteur en trompettist Hans Dagelet en muzikant Victor Lange verzorgen muzikale intermezzo’s. 

Over het essay

Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige.
Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe deze verschuiving heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.

Sinan Çankaya is cultureel antropoloog en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren ( De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Ook schreef hij maandelijks voor De Correspondent. Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 won hij de Jan Hanlo essayprijs en de Sociologische Bril voor voor Mijn ontelbare identiteiten.

 

 

Roxane van Iperen is schrijver, publicist en jurist. Eerder verschenen van haar Schuim der aarde, ’t Hooge Nest (ruim 200.000 exemplaren verkocht en inmiddels in 14 landen verschenen) en Brieven aan ’t Hooge Nest. In 2021 schreef ze het Boekenweekessay De genocidefax en verzorgde ze de 4 mei-lezing.

 

 

 

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: