Dienst zonder God

Begin van de herfst

Dienst zonder God

Vier keer per jaar, met de wisseling van de seizoenen, organiseert de Rode Hoed in samenwerking met zangeres en theatermaakster Ricky Koole een jonge, eigenzinnige dienst. In de drukte van de stad sta je anderhalf uur stil bij wat je belangrijk vindt.

Marjolijn van Heemstra houdt de preek. In haar net verschenen boek In lichtjaren heeft niemand haast houdt ze een pleidooi voor meer ruimte in ons leven. Verder lezen acteurs gedichten en teksten. Het koor onder leiding van dirigente Maartje Meijer zingt pop, soul en traditionals en er is muziek van topmuzikanten. Ga zitten en laat je raken!

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heb je een geldig Coronatoegangsbewijs. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs

 

Ricky Koole over wat haar tot deze diensten bewoog:

Ik heb regelmatig kerkdiensten bezocht waar een mooi koor is en sprekers die je aan het denken zetten. Maar die gaan uiteindelijk altijd over God, over het geloof of over de oplossing vinden in het hiernamaals. Aangezien ik niet geloof – of als ik geloof dan ook meteen in alles – vind ik het moeilijk als er een God wordt geplaatst boven alles. Ik voel me dan ook niet geroepen om mee te zingen. Ik stel nu diensten samen waarbij je als niet-gelovige naar hartenlust kunt meezingen. Ook gelovigen kunnen dat, volgens mij, prima.

Dit programma is uitverkocht

Helaas zijn de tickets voor dit programma uitverkocht.

Deel dit evenement:

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Op dit moment werkt ze aan non-fictie boek over dit thema dat in het voorjaar van 2021 zal verschijnen.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), De Binnenbühne (2020)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek. Op een toegankelijke manier onderzoekt ze steeds weer hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld.

Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met het oprichten van Sterrenwacht Vliegenbos, een project waarin ecologie, poëzie en buurtverhalen bij elkaar komen. Met een groep buurtgenoten onderzoekt ze op de donkerste plek van Amsterdam wat het verlies van de nachtelijke duisternis betekent voor onze samenleving en ons ecosysteem. Een herstelproject voor zowel het sociale als het ecologische weefsel van een diep verdeelde Amsterdamse wijk. In 2022 gaat de voorstelling die voortvloeit uit dit project op tournee.