Drugs | Geld | Geweld

#1 Narcostad aan de Amstel

Drugs | Geld | Geweld

 

Wat maakt een land een narcostaat? De Dikke van Dale omschrijft ‘narcostaat’ als volgt: ‘een staat waar grootschalige productie van en/of handel in narcotica plaatsvindt.’

Vorig jaar augustus verscheen het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. De conclusie: de problemen zijn groot. De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Daarnaast is Nederland nog altijd de grootste drugsproducent van Europa. Het overgrote deel van de xtc-pillen in de Verenigde Staten wordt in Brabant gemaakt.

Met de definitie van de Van Dale in het achterhoofd is er geen ontkomen aan: Nederland is een narcostaat. In het drieluik DRUGS | GELD | GEWELD werpen we ons aan de hand van drie verschillende thema’s in de vaderlandse narco-economie. 

#1 Narcostad aan de Amstel

Tijdens de eerste avond van het drieluik behandelen we de impact van de Amsterdamse drugscriminaliteit op kwetsbare jongeren en wijken in de stad. Uit het rapport blijkt dat het meestal gaat om kwetsbare jongeren, vaak verstandelijk beperkt, zonder opleiding en weinig perspectief op arbeidsmarkt.  De doorgewinterde criminelen hebben specifiek deze groep in het vizier als het gaat om het verrichten van ‘hand- en spandiensten’, tot liquidaties aan toe. Vanwege de strikte zwijgcultuur onder criminelen, is het voor de politie bijzonder lastig vat op de situatie te krijgen. En de hulpinstanties die deze groep kwetsbare jongeren zouden moeten ondersteunen, werken in de praktijk vaak langs elkaar heen.

Kinderen van negen à tien jaar oud worden al op de uitkijk gezet. Als zij het goed doen, krijgen ze grotere klussen.

Op deze avond gaan we in gesprek met jongerenwerkers, experts over drugscriminaliteit in Amsterdam en de sociale ontwrichting die dat teweeg brengt. Wat gebeurt er in buurten als Amsterdam-Zuidoost en Kattenburg? Waarom worden criminelen steeds gewelddadiger? Waarom is het zo lastig vat op de situatie te krijgen? 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Augusto de Campos Neto

Augusto de Campos Neto groeide op in Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-West, gedurende een tijd van veel criminaliteit en (sociale) onveiligheid. Na zijn studie communicatiewetenschappen werkte hij als adviseur Openbare Orde en Veiligheid in stadsdeel Zuidoost. Na negen jaar vertrok hij naar het ministerie van Sociale Zaken waar hij als adviseur sociale stabiliteit werkt. Augusto was ook mentor bij een jongerenradio en draagt hij bij aan diverse fora om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Andrea Harrell

Andrea Harrell is docent bij ROC van Flevoland. Ze kijkt, met oog voor het individu, naar hoe ze het leven van deze jongeren weer op de rails kan krijgen. Het doel: resocialisatie en een diploma.

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA en werkt als trainer en Adviseur onder andere in het onderwijs.

 

Safoan Mokhtari

Safoan Mokhtari, alias rapper Kami-Kazi, werkt als projectleider jeugd en veiligheid bij Gemeente Amsterdam en is een ambitieus sociaal en maatschappelijke ondernemer in Amsterdam

Daan Wijnants

Daan Wijnants is duoraadslid van de Amsterdamse VVD.

Jan Dirk de Jong

Jan Dirk de Jong is lector Aanpak Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden.

Annebregt Dijkman (moderator)

Annebregt Dijkman is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het gebied van radicalisering en gewelddadig extremisme. Ze is auteur van het boek Heb je een boze moslim voor mij?, over inclusieve journalistiek, dat ze samen schreef met onderzoeksjournalist Zoe Papaikonomou.