De problemen van moslimvrouwen worden vaak gewijd aan hun geloof of gemeenschap. Maar het zijn witte mannen die het vaakst vrouwen met een hoofddoek lastigvallen. Moslima’s worden door hen gediscrimineerd vanwege hun uiterlijk, naam, huidskleur, geaardheid. En juist omdat ze vrouw zijn. Moet de moslima tegenwoordig uit de kast komen als gelovige?
Vanavond praten we niet over maar met moslima’s. Zij vertellen met welke issues zij nu écht te maken hebben. Wat zijn de gevolgen als je als vrouw zichtbaar moslim bent? Wat kom je tegen en hoe word je behandeld? We horen wat het met je doet als je buiten alle normen valt en gaan verder dan de vraag of de hoofddoek een vrijwillige keuze is of onderdrukking. Deze avond gaat over zelfbeschikking als vrijheid, mét of zonder hoofddoek.
Rosalinda Wijks heeft Arabisch gestudeerd en is naast rechtenstudente ook publiciste voor Al Nisa, WijBlijvenHier! en voor de podcast Dipsaus. Zij geeft een korte lezing over de spanningen tussen seculier moslim-feminisme en islamitisch feminisme. Berna Toprak is redacteur bij WOMEN Inc., expert op het gebied van gender, feminisme en secularisme en een van de voortrekkers van initiatief S.P.E.A.K. Jamila Faloun is naast jeugdverpleegkundige ook actief bij NIDA Den Haag, onder andere als fractieadviseur. Arzu Aslan is een Koerdische feminist, activist en leerkracht in Amsterdam Nieuw-West. Gemodereerd door Sylvana Simons
Over de serie Coming In – Coming Out
De Coming Out kennen we inmiddels; de Coming In draait om je eigen identiteit vormgeven, jezelf accepteren en het vinden van veiligheid en vertrouwen.
In samenwerking met Stichting Maruf organiseert de Rode Hoed een driedelige reeks gesprekken met queer moslims en moslima’s. Zij delen hun persoonlijke verhalen en uitdagingen. Samen met het publiek bespreken we hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken. Verwacht openhartige verhalen over kwetsbaarheid en autonomie: een reeks avonden vol aha-momenten.
Bekijk de hele serie hier
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: