De geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

 Over ‘hoeren, heksen en heldinnen’

Over ‘manwijf’ Kenau en ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Elisabeth Samson of Aaïcha Bergamin? F-site gaat verandering brengen in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar. En vanavond is de lancering!

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar. Als vrouwen al voorkomen in de methodes worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin. Zo ging Cleopatra een politiek-strategische relatie aan met de heersers van Rome, maar staat in de boeken nog halfnaakt voor Julius Caesar te kroelen. F-site brengt hier verandering in.

De F-site wordt een online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis. Docenten vinden hier gratis en toegankelijk lesmateriaal dat aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

Onder leiding van journalist en presentator Aldith Hunkar gaan we daarom terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Vier prominente sprekers – waaronder auteur Cynthia McLeod – treden op als geschiedenisleraar en geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. Op een onverwacht moment wordt de kennis van het publiek getest: wat weet jij over vrouwen in de geschiedenis? Kom ook naar de geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

Moderator:

Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte vijftien jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.

Sprekers:

Auteur Cynthia McLeod zal vertellen over Surinaamse plantagehouder Elisabeth Samson. McLeod schreef o.a de beroemde roman ‘Hoe duur was de suiker’ en ‘Elisabeth Samson; een vrije zwarte vrouw in het achttiende-eeuwse Suriname’. Door haar uitgebreide  kennis van de Surinaamse geschiedenis kan zij als geen ander vertellen over het leven van deze rijke zakenvrouw.

Nadia Bouras is historicus en werkt als docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. In 2012 promoveerde ze bij het Instituut voor Geschiedenis op haar proefschrift over de verbondenheid van Marokkaanse migranten met hun land van herkomst. Vanavond vertelt Nadia over schrijfster, socioloog en islamitisch feminist Fatima Mernissi.

Sandy Bosmans is een Ghanees-Nederlandse woordkunstenaar. Ze treed al jaren op en stond in 2016 in de halve finale van de NK Poetryslam. Ze maakt onderdeel uit van Poetry Circle Nowhere en organiseert sinds een jaar samen met een groep collega’s het platform Art Harder, een tweewekelijkse spoken word avond in theebar T’s in Amsterdam-West. Ook stond ze onlangs in de spoken word voorstelling Rauw (v/v) van Poetry Circle Nowhere en Lost Project.

Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma. Als boegbeeld van de LHBT+ beweging vraagt Dolly al 29 jaar op haar geheel eigen wijze aandacht voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie van LHBT+ in het bijzonder. Voor haar tomeloze inzet voor de emancipatiestrijd van LHBT+ werd zij in 2012 verkozen tot Roze Lieverdje en mocht ze in 2014 uit handen van Eberhard van der Laan de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen. ‘Beauty with brains’ Bellefleur vertelt op deze avond over transgenderpionier Aaïcha Bergamin, een vrouw waar zij een bijzondere band mee heeft.

F-site is een initiatief van Van Gisteren in samenwerking met de stichting Jonge Historici.

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: