De volgende Kees Fens-lezing wordt op woensdag 6 december gehouden in de Rode Hoed te Amsterdam door historicus Jan Bank.
In zijn lezing zal Bank spreken over ‘politieke kathedralen’. Hiermee wordt een historische ontwikkeling van 16 eeuwen aangeduid, waarin monumentale kerkgebouwen een politieke betekenis krijgen toebedeeld: verbond tussen kerk en staat, ‘uitverkiezing’ als kroningskerk of gewoon als het zijn religieuze functie verliest.
Voorbeelden zijn de Hagia Sofia in Constantinopel/Istanbul tot en met de kerk van de strijdkrachten in Moskou, de kroningskerk in Aken, kerken van de Spaanse ‘Reconquista’ aan het eind van de 15e eeuw, kerken in het middeleeuwse en in het revolutionaire Frankrijk en tot slot de Nieuwe Kerk in Amsterdam; plaats van afscheid van de godsdienst.
***
Kees Fens (1929-2008) gold en geldt voor velen als de belangrijkste Nederlandse criticus en essayist van de tweede helft van de vorige eeuw. Om de inzet en de belangrijkste thema’s uit zijn literair-kritische en cultuurhistorische werk levend te houden organiseert de Kees Fens Stichting samen met de Volkskrant jaarlijks een Kees Fens-lezing.
In 2015 opende Fens’ biograaf Wiel Kusters de reeks en in 2016 hield Sible de Blaauw, emeritus-hoogleraar Vroegchristelijke Kunst en Architectuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, de lezing. In 2017 dichter en essayist Willem-Jan Otten, in 2018 Mariette Haveman, hoofdredacteur van Kunstschrift, in 2019 Bert Wagendorp, schrijver en columnist van de Volkskrant en in 2021 Machtelt Brüggen Israëls, kunsthistoricus en professor aan de UVA.
***