Shermin op zondag

Shermin op zondag: elke derde zondagmiddag van de maand

Shermin op zondag

In het nieuwe programma Shermin op zondag gaat Shermin Chavoushi in gesprek met deskundigen die voorop lopen in maatschappelijke veranderingen op uiteenlopende gebieden: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur. Met deze pioniers onderzoekt Shermin ontwikkelingen en tendensen die in de samenleving voelbaar zijn, maar nog niet voor iedereen zichtbaar. Ook voert ze persoonlijke gesprekken met verrassende gasten die inzicht en verdieping bieden bij het nieuws. Shermin introduceert net zo goed grensverleggende onderzoeksjournalisten en innovatieve psychiaters als baanbrekende hiphopartiesten en jonge activisten. Met hen gaat ze op zoek naar nuance en begrip in het steeds harder wordende maatschappelijke debat.

Shermin op zondag gaat uit van een superdiverse realiteit, die verder gaat dan alleen maar culturele achtergrond. Ook genderidentiteit, leeftijd, opleidingstype, geografische herkomst, woonplaats en sociale en economische status dragen bij aan verschillende perspectieven die nodig zijn voor een zorgvuldig gesprek over de achtergronden bij het nieuws.

In de eerste aflevering bespreekt Shermin de situatie in Iran: is deze revolutie een keerpunt? Met Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie, beeldend kunstenaar Mostafa Heravi en Azarakhsh Akbari, tweede generatie Iraanse Nederlander, houdt ze de ontwikkelingen tegen het licht van de recente geschiedenis. Mehrnaz Salehi zingt Sar Oomad Zemestoon, het strijdlied uit 1979. De muziek is van het Jelle van der Meulen Trio.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.

Shermin Chavoushi (29) is werkzaam bij talkshow Jinek als redacteur actualiteiten. Ze werkte eerder als redacteur bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws en FunX. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen. Tijdens haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam verruilde ze als geboren en getogen Rotterdammer de havenstad voor Amsterdam. In haar vrije tijd zingt ze graag jazz en soul.

(Foto: Frank Ruiter)

 

Mostafa Heravi (1974) vluchtte in 2000 van Iran naar Nederland en studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Als filmregisseur, fotograaf en visueel artiest heeft hij inmiddels meer dan 160.000 volgers op Instagram, waar hij sociaal-kritische en satirische fotobewerkingen plaatst.

 

Halleh Ghorashi (1962) was 26 toen ze eind jaren 80 van Iran naar Nederland vluchtte. Aan de VU studeerde ze culturele antropologie en in 2001 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij het Centrum voor Vrouwenstudies. Sinds 2021 is ze hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Azarakhsh Akbari (1986) behoort tot de tweede generatie Iraanse Nederlanders. Haar ouders vluchtten in 1985 uit Iran. Ze studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Als freelance (mode)journalist werkte ze onder andere voor Jan Magazine. Inmiddels runt ze haar eigen mode-onderneming @shop.googoosh.

 

 

Midden jaren 80 vluchtte Mehrnaz Salehi (1949) vanuit Iran naar Nederland, waar ze als zangeres een solocarrière startte. Sinds 2001 maakt ze deel uit van het Shandiz Ensemble, dat Iraanse en klassiek westerse muzikale invloeden met elkaar verbindt.

 

 

Het Jelle van der Meulen Trio bestaat uit Ties Laarakker (33) op contrabas, Nitin Parree (26) op drums en Jelle van der Meulen (32) op piano. Ze kennen elkaar uit hun studietijd aan het conservatorium van Amsterdam. De composities en arrangementen van Van der Meulen wortelen in de jazztraditie, aangevuld met invloeden uit de klassieke muziek en de hiphop. Hun album ‘Time Ticking’ verschijnt dit najaar.

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement: