TechTalks #2 | Corona-app

Waarom we Mark Zuckerberg wel, maar Mark Rutte niet vertrouwen

TechTalks #2 | Corona-app

Drie maanden na de lancering van de app maken we met een panel van wetenschappers, politici, beleidsadviseurs en kunstenaars de balans op: hoe zit het nou met die Corona-app? 

Zo’n 10.000 keer per dag krijgt iemand in Nederland een melding van de CoronaMelder-app, wat zijn daarvan de directe gevolgen? Hebben we de langzame daling van de tweede golf aan de app te danken? Er heerst nog steeds veel scepsis rond de privacy gevoeligheid van de CoronaMelder-app en de indirecte bemoeizucht van de overheid. Werkgevers raden gebruik van de app zelfs af uit vrees voor personeelstekorten.

Welke rol spelen Techreuzen Google en Apple met betrekking tot de app? Komen we ooit nog van de app af? Hoe makkelijk is de app te hacken? Of is CoronaMelder juist te veilig waardoor hij niet tot nauwelijks effectief is? En zijn er ook andere technologische innovaties in ontwikkeling die de pandemie moeten helpen indammen, maar een mogelijke inbreuk op onze privacy zijn?

In een tijd waarin we zonder enige reserve onze privacy inleveren voor sociaal contact en gemak, lijken we veel sceptischer als het gaat om de overheid. Waar komt dit wantrouwen vandaan?  Bijt hier de technologische vooruitgang zich in zijn eigen staart? Wat is het verband tussen het wantrouwen ten aanzien van de app, voortwoekerende desinformatie en de groeiende groep complotdenkers?

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=84iSwRXRafc&ab_channel=RodeHoed


TechTalks #2 | Corona-app

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam

 

gemeente-amsterdam

 

 

Deel dit evenement:

Gasten

Elisabeth van der Steenhoven

Elisabeth van der Steenhoven is partner bij Public Matters, voorzitter TechTegenCorona en adviseert de overheid op het inzetten van digitale middelen in de strijd tegen Covid-19.

Max Welling

Max Welling is hoogleraar ‘machine learning’ aan de Universiteit van Amsterdam. Welling doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie, het fenomeen dat we kennen van de spraak- en gezichtsherkenning van onze smartphone en de zelfrijdende auto. Het vakgebied richt zich op het slimmer maken van apparaten door ze van (big) data te laten leren en ze in staat stelt zelfstandig beslissingen en acties te nemen. Welling pleit voor verdergaande technologische middelen zoals AI om ons te beschermen tegen Covid-19.

Sarah Eskens

Sarah Eskens is postdoctoraal onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (IViR). Ze doet onderzoek naar de juridische vereisten voor digitale technologieën en toepassingen die worden ingezet in de strijd tegen COVID-19, zoals contact-tracing apps, het gebruik van mobiele data voor het monitoren van populatiestromen, en drones voor handhaving van social distancing regels.

Tijmen Schep

Tijmen Schep is kunstenaar en privacydenker. Hij ontwikkelde de CoronaDetective, een ludieke tool om te bewijzen dat de Corona-melder niet 100% anoniem is zoals wel wordt beweerd.

Kees Verhoeven

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 was Kees Verhoeven campagneleider van D66 en stond hij op plek 4 van de kieslijst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd hij herkozen. In de Kamer heeft Verhoeven de portefeuilles Europa, inlichtingendiensten, ICT, privacy en cyberveiligheid, marktordening en mededinging. D66 vindt dat het kabinet 25 miljoen euro moet investeren in kunstmatige intelligentie – een actieplan dat door Verhoeven is gelanceerd.

Mirthe Frese (moderator)

Mirthe Frese is de moderator deze avond. Daarnaast maakt ze theater, waaronder haar solovoorstelling Retourtje Polen en schrijft ze haar debuutroman over haar Joods – Molukse familiegeschiedenis. Hiervoor werkte ze jarenlang als presentator en programmamaker bij De Balie. (Foto door Claudia Kamergorodski)

Kaartje kopen