De wereld beweegt sneller dan de mens lijkt bij te kunnen houden. In deze duurloop van talloze transformaties gaat de Rode Hoed op zoek naar duiding en toekomstmuziek. Wat zijn reële narratieven over de samenleving van morgen?
In deze vierde editie neemt hoogleraar ‘Sociaal intelligente AI’, Sennay Ghebreab, ons mee in de wereld van AI. Hoe laveren wij mensen in een wereld van 2050 met kunstmatige intelligentie? En nog specifieker: hoe wordt deze onvermijdelijke toename van AI-systemen inclusief en representatief voor de samenleving als geheel? AI kan de samenleving ten goede veranderen – maar alleen als het wordt ontworpen, ontwikkeld en ingezet met zorgvuldige aandacht voor de waarden en behoeften van mensen en gemeenschappen. Ghebreab richt zich op het identificeren van manieren waarop AI-systemen bestaande ongelijkheden in de samenleving weerspiegelen of versterken. Hij zet zich ook in om AI-systemen te gebruiken om deze ongelijkheden te bestrijden.
Sennay Ghebreab promoveerde in 2001 aan de UvA op informatica en medische beeldvorming. Van 2002 tot 2005 was hij postdoc-onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarna hij terugkeerde naar de UvA. Sinds 2005 vervult hij meerdere functies aan de UvA, waaronder universitair docent bij het Instituut voor Informatica en bij het Instituut Psychologie. In december 2023 vindt zijn inaugurale rede aan de UvA plaats.
Moderator Andrew Makkinga was nog maar 17 toen hij nogal begon op te vallen als jongere die even eloquent als genuanceerd zijn perspectieven over wist te brengen in Het (jongeren) Lagerhuis (VARA). Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig presentator en interviewer en werkt hij alweer 20 jaar voor (de Publieke) radio en televisie.