Shermin op zondag

met Shermin Chavoushi

In het maandelijkse programma Shermin op zondag gaat Shermin Chavoushi in gesprek met deskundigen die voorop lopen in maatschappelijke veranderingen op uiteenlopende gebieden: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur.

Voorgaande edities:

#1 Iran

In de eerste aflevering bespreekt Shermin de situatie in Iran: is deze revolutie een keerpunt? Met Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie, beeldend kunstenaar Mostafa Heravi en Azarakhsh Akbari, tweede generatie Iraanse Nederlander, houdt ze de ontwikkelingen tegen het licht van de recente geschiedenis. Mehrnaz Salehi zingt Sar Oomad Zemestoon, het strijdlied uit 1979. De muziek is van het Jelle van der Meulen Trio. Meer info.

 

 

#2 Vijf jaar #MeToo

In oktober 2017 publiceerde The New York Times een vernietigend artikel over jarenlange seksuele intimidatie door de wereldberoemde filmproducent Harvey Weinstein: het begin van de #MeToo-beweging. Slachtoffers traden naar voren met beschuldigingen over decennia aan vernederingen – en de zwijgcultuur was eindelijk doorbroken, machtige mannen vielen van hun voetstuk.

Nu, vijf jaar later, maken we in Shermin op zondag de balans op: wat heeft vijf jaar #MeToo ons opgeleverd? Shermin Chavoushi gaat erover in gesprek met actrice Maryam HassouniMarjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit en onderzoeksjournalist Lucette ter Borg. Met hen houdt ze de ontwikkelingen tegen het licht. Anna Serierse zingt Till It Happens to You, de muziek komt van het Jelle van der Meulen Trio. Kijk terug.

 

#3 2023: de staat van het nieuws en de journalistiek

 Shermin op Zondag trapt het nieuwe jaar met twee hoofdredacteuren af: Giselle van Cann, die in 2022 Marcel Gelauff opvolgde bij de NOS, en Sarah Sylbing, die sinds 2021 deel van de VPRO-hoofdredactie uitmaakt. Shermin Chavoushi spreekt hen over de uitdagingen, hun ambities en de huidige tijdgeest. Meer info.

 

#4 Gen Z en hun blik op de toekomst

Ze worden Gen-Z genoemd; de generatie geboren tussen 1995*-2012 die steeds vaker zorgt voor headlines. In Iran lopen ze -met gevaar voor eigen leven- voorop in de protesten tegen het regime en in de VS bleef mede door hun overweldigende opkomst bij de midterms de verwachte ‘red wave’ uit. Ze schoppen tegen systemen, bevragen de norm, terwijl ze navigeren tussen ‘online’ en ‘offline’.

Hoe is het om op te groeien en jong te zijn in een tijd waar de ene na de andere crisis zich aandient? Wat zijn de uitdagingen en in hoeverre onderscheidt deze generatie zich écht van hun voorgangers?

In ‘Shermin op Zondag’ gaat Shermin Chavoushi het gesprek aan en spreekt ze met onder meer: Hajar YagkoubiHannah PrinsNaazElian Yahye en Francine Oomen. Meer info.

*Experts zijn verdeeld over het exacte startjaar van Gen-Z

#5 Welkom in Vinkjesland

De aandacht voor kansenongelijkheid is groot, maar degenen die erover spreken en schrijven zijn veelal de ‘bezorgde invloedrijken’. Dat schrijft Volkskrant-journalist en schrijver Hassan Bahara in zijn essay ‘Welkom in vinkjesland, lieve achterstandskinderen, het is hier teringsaai’ dat massaal werd gelezen en gedeeld. Bahara, zelf opgegroeid in een achterstandswijk én zelf sociale klimmer, voegt met dit essay nu zijn eigen perspectief toe.

Hoe is het om aan te komen in het door Bahara zogenoemde ‘vinkjesland’? Welke uitdagingen kom je tegen? Zul je je er ooit écht thuisvoelen en hoe verhoud je je tot de omgeving waar je vandaan kwam?

In de vijfde editie van ‘Shermin op Zondag’ praat Shermin Chavoushi verder met schrijver en journalist Hassan Bahara, Amber Kortzorg en Sahil Amar Aïssa.

Met muziek van het Jelle van der Meulen Trio, de vaste huisband van Shermin op zondag.

Link naar het essay: “Welkom in vinkjesland lieve achterstandskinderen het is hier teringsaai” (Volkskrant, 3 maart 2023)