In gesprek met Bas Heijne

Kijk terug:

Of luister terug via Soundcloud:

 

Over dit programma

Bas Heijne, Kiza Magendane en Nausicaa Marbe gaan in gesprek over hoe solidair te zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar zijn eigen identiteit en het algemeen belang het vaak aflegt tegen het eigenbelang.

We weten steeds beter hoe de mens in elkaar steekt – ons lichaam, maar ook ons brein. We weten waarom we geneigd zijn in hokjes te denken, waarom we ons zo gemakkelijk tegen elkaar laten opzetten, waarom we liever verbroederen met mensen die op ons lijken dan met vreemden. En ook hoe we mensen kunnen bespelen, via social media en door politici.

In Mens/onmens, het vervolg op zijn spraakmakende essay Onbehagen (2016), onderzoekt essayist en columnist Bas Heijne wat al die nieuwe kennis met ons doet.

Hij gaat op zoek naar wat ons scheidt in een wereld waarin steeds meer mensen houvast zoeken in de groep tegen de rest. Is het liberalisme, met zijn geloof in gelijkheid en vooruitgang, ontmaskerd als een leugen van de elite? Of zijn de oude revolutionaire idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap juist nu belangrijker dan ooit?

Tijdens deze talkshow gaat Heijne, onder leiding van adjunct-hoofdredacteur NRC Monique Snoeijen, in gesprek met schrijver en opiniemaker Kiza Magendane en schrijver en columnist Nausicaa Marbe over de antwoorden op deze vragen en onderzoeken ze samen hoe we elkaar kunnen vinden in tijden van polarisatie, nepnieuws en identiteitspolitiek.

In samenwerking met NRC en Uitgeverij Promotheus

Het boek Mens/onmens van Bas Heijne komt op dezelfde dag als dit programma uit en zal te koop zijn bij Uitgeverij Prometheus in de Rode Hoed op de avond zelf.

Deel deze uitzending: