DRUGS | GELD | GEWELD

Wat maakt een land een narcostaat? De Dikke van Dale omschrijft ‘narcostaat’ als volgt: ‘een staat waar grootschalige productie van en/of handel in narcotica plaatsvindt.’

Vorig jaar augustus verscheen het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. De conclusie: de problemen zijn groot. De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Daarnaast is Nederland nog altijd de grootste drugsproducent van Europa. Het overgrote deel van de xtc-pillen in de Verenigde Staten wordt in Brabant gemaakt.

Met de definitie van de Van Dale in het achterhoofd is er geen ontkomen aan: Nederland is een narcostaat. In het drieluik DRUGS | GELD | GEWELD werpen we ons aan de hand van drie verschillende thema’s in de vaderlandse narco-economie.

 

#3 THE WAR ON DRUGS (AFGELAST)

MA 6 APR. 2020

In Nederland wordt jaarlijks 16 miljard uit drugs- en fraude-opbrengsten witgewassen. Hoe gaan criminelen te werk? Waar lopen overheidsinstanties momenteel tegenaan? Welke strategieën worden op dit moment ingezet en wat is ervoor nodig om een duurzame aanpak te realiseren?

 

Afgelopen edities:

 

#1 NARCOSTAD AAN DE AMSTEL 

DI 28 JAN. 2020

De drugseconomie in de hoofdstad heeft de laatste jaren zowel een verharding als een verjonging doorgemaakt. Wat gebeurt er in buurten als Amsterdam-Oost en Kattenburg? Waarom worden criminelen steeds gewelddadiger en beginnen ze op steeds jongere leeftijd? Waarom is het zo lastig vat op de situatie te krijgen?

 

2# MADE IN BRABANT

MA 2 MRT. 2020

Drugsafval-dumping, corrupte politici, MDMA-laboratoria. Politiechefs in Brabant slaan alarm. Hoe heeft Nederland kunnen uitgroeien tot de grootste drugsproducent van Europa? Hoe groot is de invloed van de drugscriminelen op de lokale politiek? Zijn kleine gemeenten wel opgewassen tegen de problematiek? Wat zijn de ervaringen van de lokale bevolking?