KALIFAATKINDEREN #2: TERUGKEER EN VEILIGHEID

Alhoewel de Islamitische Staat zo goed als verslagen is in Syrië en Irak, laten de verschillende aanslagen in Europese steden zien dat jihadisme nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid. De recente arrestatie van een grote groep moslimextremisten in Arnhem en Rotterdam, die volgens het Openbaar Ministerie een aanslag aan het voorbereiden was, heeft de discussie over het radicaliseringsbeleid op de agenda gezet. De Rode Hoed, i.s.m. Argan, lanceert daarom in het voorjaar de serie Kalifaatkinderen over de toekomst van Jihadisme in Nederland.

In het eerste deel hebben we gesproken met de families van Syriëgangers en geleerd van hun ervaringen omtrent radicalisering. Tijdens dit tweede deel kijken we naar de huidige staat van radicalisering en veiligheid in Nederland: hoeveel gevaar vormen de terugkerende Syriëgangers? Betekent het veroveren van de IS bolwerken een afname van radicalisering in Nederland? Of moeten we ons als burgers zorgen maken over ‘home grown’ Jihadisme? Welke trends identificeren experts en welke aanpak is duurzaam?

We zoeken naar antwoorden op deze vragen met onder anderen Ferry van Veghel. Hij is landelijk coördinerend officier van justitie voor de aanpak van terrorisme. Sinds 2013 is hij in dienst bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Yassin Elforkani is imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij zal spreken over de mate waarin het geradicaliseerde gedachtegoed nog leeft. Dr. Mr. Fiore Geelhoed is onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar de bekering tot en radicalisering in de islam. Jelle van Buuren is expert op het gebied van radicalisering en terrorisme. De terugkeer van geradicaliseerde jongeren en de bijbehorende veiligheidsrisico’s heeft hij veelvuldig verkend. Dr. Elanie Rodermond is universitair docent aan de VU bij de afdeling Criminologie en verricht sinds een aantal jaren onderzoek naar de levensloop van daders en verdachten van terroristische en extremistische misdrijven.

Ter info: Jason Walters mag niet zichtbaar in beeld vandaar dat wanneer hij op het podium is de camera op een ander deel gericht is.

Deel deze uitzending: