Hoe helpt Friedrich Nietzsche ons een goddeloos leven te leiden? Volgens hem moet de mens zijn leven helemaal zelf vormgeven, zonder de hulp van een goddelijke autoriteit. Maar hoe moet dat met de hoeveelheid aan keuzes tegenwoordig? Leer alles over het werk Vrolijke Wetenschap van Nietzsche in deze editie van Bucketlist Filosofie.
Stel, God is dood. Is alles dan geoorloofd? Waarop baseer je dan de keuzes die je in het leven moet maken als er geen autoriteit meer is die bepaalt wat goed, slecht, waardevol en waardeloos is? Is relativisme dan onontkoombaar en staat alles op losse schroeven?
Dat zijn vragen waar ook Friedrich Nietzsche al een antwoord op zocht in zijn meest toegankelijke werk Vrolijke Wetenschap. Nietzsche stelt in dit boek dat ‘God dood is’ en dat ieder mens zijn leven helemaal zelf moet vormgeven. Maar hoe moet dat? Het leven van onze grootouders was een stuk overzichtelijker. Of je kinderen kreeg, wanneer, waar je ging werken en wonen, het stond allemaal min of meer vast. En diezelfde vastigheid had ook de gemeenschap waarin je leefde. Maar twintigers en dertigers van nu moeten veel meer keuzes maken. Vaste partner of seriële monogamie of zelfs polyamorie? Kinderen? Vaste baan of freelancewerk? Wereldreis of huisje-boompje-beestje? Maar ook op een abstracter niveau speelt dit relativisme.
Aan het woord komen Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren, filosoof , humanist Bas Nabers en psycholoog Nienke Wijnants. Van Tongeren zal ons wegwijs maken in Nietzsches boek, Nabers gaat de vraag beantwoorden welke inzichten hij aan Nietzsche ontleent en Wijnants weet alles van keuzestress bij vooral jonge mensen. Heeft zij iets aan Nietzsche? Met een column van filosofie-studente Machteld van der Lecq die in de omarming van Nietzsche ook juist de oplossing voor keuzestress ziet. Daan Roovers leidt het gesprek tussen hen en de zaal.