Bucketlist Filosofie: Adorno

Flessenpost voor de Toekomst

Bucketlist Filosofie: Adorno

 

 

Waarom zijn leiders als Baudet en Wilders zo aantrekkelijk en welke tactieken gebruiken zij? Aan de hand van de wijsheden van Duitse filosoof en socioloog Theodor W. Adorno onderzoeken we de aantrekkingskracht van rechts-radicalisme. Wat heeft zijn werk ons te bieden over politiek vandaag de dag?

Aanleiding van de avond is de Nederlandse uitgave van de lezing die Theodor W. Adorno gaf in 1967 aan studenten in Wenen, getiteld ‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’. In deze krachtige toespraak analyseerde Adorno de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme, en probeerde uit te vinden waarom deze rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts 20 jaar na de oorlog.

Afgelopen zomer verscheen de lezing voor het eerst als zelfstandige uitgave in Duitsland; het veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst 50 jaar na dato zó actueel klinken? 40.000 exemplaren vlogen over de toonbank. Ook voor een Nederlandse lezer kunnen er parallellen getrokken worden tussen de jaren 1940, 1960 en de stand van de politiek vandaag. Deze verbijsterende actualiteit is  eigenlijk te zien als een ‘flessenpost voor de toekomst’: Adorno heeft ons, misschien ook jou persoonlijk, nog veel te leren.

We praten erover met Thijs Lijster, universitair docent kunst-en cultuurfilosofie (Universiteit van Groningen) en dé Adorno-kenner van Nederland en Nikki Sterkenburg (journalist en onderzoeker). Denker des Vaderlands Daan Roovers is onze gespreksleider.

Ontdek wat Adorno voor inzicht te bieden heeft voor de politiek vandaag!

Dit programma is in samenwerking met Octavo publicaties en het Goethe Institut Amsterdam. ‘Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme’, uitgegeven door Octavo publicaties, zal op de avond zelf verkrijgbaar zijn.

 

———–

Kan het gedachtengoed van een eeuwenoude filosoof iets voor jou betekenen, met het oog op de actualiteit? Hands on, toegankelijke filosofie, dat krijg je in de reeks Bucketlist Filosofie. Elke editie zetten we het werk van één klassieke filosoof centraal.

Dit keer: Theodor W. Adorno (1903-1969). Hij  studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Samen met Max Horkheimer en Herbert Marcuse behoort hij tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule, een invloedrijke filosofische en sociologische stroming uit Duitsland. In 1933 vluchtte Adorno voor de nazi’s en kwam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Na de oorlog, terug in Duitsland, manifesteerde Adorno zich als publiek intellectueel en wees daarbij steeds op de samenhang van cultuur en maatschappij.

Eerstvolgende edities in deze reeks:

MA 21 JAN. 2020 Bucketlist Filosofie: Confusius, Hoe leef ik een goed leven?

MA 30 MRT. 2020 Bucketlist Filosofie: Wollstonecraft, Lessen van een oerfeminst

 

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Gasten

Thijs Lijster

Thijs Lijster doceert kunst- en cultuurfilosofie bij Kunsten, Cultuur en Media aan de Universiteit van Groningen en geldt in Nederland als dé kenner van het werk van Adorno. Hij studeerde in Groningen en New York en promoveerde in 2012 op Walter Benjamin en Adorno. Hij schreef samen met Jan Sietsma ‘Onder filosofen’ en was medesamensteller van ‘De Nieuwe Duitse Filosofie’ en ‘De kunst van kritiek: Adorno in context’. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M. In 2016 verscheen zijn essaybundel ‘De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld’, en in 2017 zijn boek ‘Benjamin and Adorno on Art and Art Criticism: Critique of Art’.

Foto: Harry Cock

Daan Roovers

Daan Roovers is moderator van deze avond. Ze is Denker des Vaderlands van Nederland, filosoof en docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker en spreker (Rode Hoed, Human Broadcast), trainer en schrijver. In 2017 publiceerde ze ‘Mensen maken: een nieuw licht op opvoeden’ bij Uitgeverij Prometheus.

Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg is journalist en onderzoeker. Ze studeerde Nederlands en Islam in de Moderne Wereld aan de UvA en Journalistiek in Groningen. Haar voorliefde voor schrijven en research maakte dat ze drie masters afrondde. Als journalist werkte ze onder meer voor Quote, Elsevier, Vrij Nederland, RTL Z en Follow the Money en won ze prijzen voor haar interviews en artikelen, waaronder de Mercur voor Tijdschriftreportage van het jaar voor een verhaal over de Nederlandse alt-rightbeweging. Momenteel promoveert ze aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland.