Locatie gewijzigd: Eieren voor je geld #3 – Lessen voor de (rijke) toekomst

Wat we geleerd hebben van onze munten

Locatie gewijzigd: Eieren voor je geld #3 – Lessen voor de (rijke) toekomst

 

OPGELET! Dit programma vindt wegens omstandigheden uitzonderlijk plaats in onze partnerlocatie De Nieuwe Liefde te Da Costakade 102.

Eieren voor je geld is een drieluik programma met colleges van Home Academy, gegeven door Edin Mujagić.

De euro viert dit jaar zijn twintigjarige bestaan, waarbij het tweede deel van dit bestaan gekenmerkt werd door de ergste financiële én economische crisis in haast een eeuw tijd. Om de euro te redden zijn er vele –vaak uitzonderlijke– maatregelen genomen. In de nasleep hiervan zien we in Nederland twee vragen die steeds verhitte discussies oproepen: is de euro een goede munt voor ons, en moet Nederland wellicht de euro verlaten en terugkeren naar de gulden? Op het eerste zicht denk je, op zo’n vragen zijn enkel subjectieve antwoorden mogelijk. Maar schijn bedriegt. Het is wel degelijk mogelijk een goed onderbouwd, objectief antwoord te geven op beide vragen. De antwoorden zitten namelijk reeds verstopt in de monetaire geschiedenis van Nederland.

Eieren voor je geld #3

Woensdag 19 juni 2019: Lessen voor de (rijke) toekomst

Is de euro een goede munt voor Nederland of moet Nederland uit de euro treden? Met onze opgedane kennis van de monetaire geschiedenis van Nederland uit de eerste twee colleges, kunnen we deze vragen beantwoorden. Mujagić zal onze geleerde lessen centraal stellen, met aandacht voor termen als inflatie, rente, koopkracht en de sterkte van een munt. We zoomen in op Europese Centrale Bank (ECB) anno nu en ontdekken dat we te maken hebben met een monetair systeem dat alle lessen uit het verleden ‘negeert’, met wellicht catastrofale gevolgen…

 

Op maandag 20 mei 2019 kan je naar Eieren voor je geld #1  – Twintig jaar de euro, wat nu?

Op dinsdag 28 mei 2019 kan je naar Eieren voor je geld #2 – Weg met de euro, terug naar de gulden!

Dit programma heeft al plaatsgevonden
program.info.closed.description
Deel dit evenement:

Spreker

Edin Mujagić is Nederlands macro-econoom, publicist en spreker. Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is momenteel hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en specialist in monetaire economie en de centrale banken. Hij publiceerde onder andere Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt, Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen en meest recentelijk Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816.