BEKIJK HIER HET PROGRAMMA TERUG:
OVER DIT PROGRAMMA:
Wie woont er volgend jaar, op 20 januari 2021, in het Witte Huis? Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of moet hij de biezen pakken? En wat zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor de machtsverhoudingen in de wereld?
In het drieluik Amerika 2020 onderzoekt Casper Thomas – Amerika-correspondent voor De Groene Amsterdammer en Het Financieele Dagblad – wat wellicht de interessantste Amerikaanse verkiezingen ooit zullen worden. Vergezeld door een divers panel van politieke experts en Amerika-kenners belicht hij elke editie een ander aspect van de verkiezingen.
#1Â Is de VS klaar voor een progressieve revolutie?
De Verenigde Staten heeft met Donald Trump aan het roer vier woelige jaren achter de rug. De Democratische partij staat voor een existentiële keuze: is dit het moment voor een radicale progressieve koers of kunnen ze alleen winnen door de politieke middenweg te bewandelen? Tel de aanhang van presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren bij elkaar op, en je hebt een meerderheid van de Democratische kiezers te pakken. Of zal radicale verduurzaming, het belasten van de rijken en gratis gezondheidszorg het overgrote deel van het electoraat in het verkeerde keelgat schieten?
Voordat de Democraten de strijd met Trump aangaan, dient eerst de volgende vraag beantwoord te worden: heeft een nieuwe progressieve koers kans van slagen in een verdeeld Amerika?
MET
Markha Valenta is politicoloog en Amerikadeskundige aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in globalisering en democratie in Amerika, Nederland en India. Hiervoor hield ze zich bezig o.a. aan de Radboud Universiteit met Amerikaanse buitenlandse en binnenlandse politiek. Ook deed ze bij de WRR onderzoek naar religie en onderwijs. Zij heeft een column bij het Britse digitale platform openDemocracy en is regelmatig te gast bij OVT (VPRO).
Arend Jan Boekestijn is historicus, publicist, voormalig VVD-Kamerlid en universitair docent verbonden aan UU en UCU. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij is lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en maakt twee podcasts over internationale ontwikkelingen: Boekestijn en de Wijk voor BNR en De Toestand in Europa voor NPO radio 1.
Karlijn van Houwelingen is sinds de zomer van 2015 correspondent in de Verenigde Staten voor onder meer het Algemeen Dagblad. Ze schreef Dit Is Amerika, in januari 2020 verschenen bij uitgeverij Hollands Diep. Eerder maakte ze als buitenlandredacteur van het AD reportages in Griekenland, Colombia, Zuid-Korea, Hongarije, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk,  Schotland, Duitsland en België.
Elian Yahye was jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en schrijft nu voor de buitenlandredactie van het NRC. Hij houdt zich onder andere bezig met de rol die jongerenbewegingen spelen als het gaat om de grote uitdagingen van deze tijd – van klimaat tot economische ongelijkheid.
Casper Thomas werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In 2018 verscheen zijn boek De autoritaire verleiding, over de opmars van de antiliberale wereldorde, gebaseerd op onderzoek en reportage in Rusland, Turkije, Hongarije, India en de VS.