Livestream – $INGLE IN DE $TAD

OVER DE FINANCIËLE ACHTERSTELLING VAN ALLEENSTAANDEN

Livestream – $INGLE IN DE $TAD

Als single in Nederland ben je duurder uit. Je betaalt relatief meer afvalstofheffing, je krijgt minder belastingvoordeel en je betaalt zelfs meer voor je sportschool of Spotify account. Vooral op de woningmarkt is de financiële ongelijkheid van singles goed te merken. Heb je een fulltimebaan met een gemiddeld inkomen, maar geen rijke ouders? Een zelfstandige woning in een van de grote steden kan je dan wel vergeten. En ben je gescheiden en heb je kinderen, dan is het risico dat je kind in armoede opgroeit vijf keer groter dan als je kind met twee ouders zou opgroeien.   

En dat terwijl Nederland op dit moment meer dan drie miljoen eenpersoonshuishoudens telt. Omgerekend is dat meer dan 40% van het totale aantal huishoudens en het worden er steeds meer. Moet de samenleving zich daar beter op voorbereiden? Want nog altijd geldt het traditionele gezin als de norm en trekken alleenstaanden financieel gezien aan het kortste eind.  

Op Valentijnsdag 2023 praten we in de Rode Hoed over de financiële achterstelling van alleenstaanden. Is het oneerlijk dat je als single duurder uit bent? Of is dat de prijs die je betaalt voor een vrij en compromisloos leven? Waar komt het beeld van het gezin als hoeksteen van de samenleving vandaan? En waar moeten we naartoe?  

Met Marjon Moed, Eva Yoo ri Brussaard, Lisa van Ginneken, Hilde Bras en Arjen Siegmann.

Deel deze uitzending: